DVE GODINE OD OSNIVANJA UNIJE MOST

Na današnji dan pre dve godine u Beogradu je osnovana Unija manjinskih stranaka, udruženja građana i predstavnika dijaspore pod imenom “Most”, koja će, kako je tada najavljeno, učestvovati na predstojećim izborima u Srbiji na svim nivoima.

Osnovna ideja koja ih je okupila, kako je poručeno na konferenciji za novinare u beogradskom hotelu “Mona Plaza”, jeste unapređenje ljudskih prava, prava nacionalnih zajednica i manjina koje žive u Srbiji, kao i državljana Srbije koji žive i rade u inostranstvu.

Smatraju, kako su naveli, da samo učešćem u političkom životu i eventualnim ulaskom u Skupštinu mogu da se izbore za bolji status svih pomenutih kategorija.

 

Boban Jovanović
Foto: Tanjug

Kako je saopštio koordinator projekta Boban Jovanović, predstavnik Međunarodnog mehanizma za zaštitu ljudskih prava, Medjunarodne organizacije sa Floride iz SAD, na inicijativi je rađeno godinu dana, a tada  su predstavljena osnovna programska načela.

Ona podrazumevaju čuvanje identiteta Srbije kroz jedinstvo različitosti, očuvanje prava nacionalnih manjina i pripadnika srpskog i drugih naroda koji žive u rasejanju, poštovanje prava ratnih veterana, ratnih vojnih invalida i svih učesnika ratova na prostoru bivše SFRJ, poboljšanje materijalne situacije građana Srbije, borbe protiv siromaštva i korupcije..

Unija Most je tada na izbore izašla u koaliciji sa Strankom Pravde i Pomirenja pokojnog Akademika Muamera Zukorlića i Demokratskom Partijom Makedonaca u Srbiji.

Vrlo sam zadovoljan i ponosan na to što smo tada pronašli prave partnere u Stranci Pravde i Pomirenja pokojnog Akademika Zukorlića, koji je iza sebe ostavio velika dela, čoveka sa kojima sam delio iste vrednosti i misiju jedinstva i bogatsva različitosti. Takodje mi je čast što je i Demokratska partija Makedonaca učestvovala sa nama na tim izborima. Zajedno smo ostvarili sjajan rezultat od četiri poslanika i postali jedina manjinska politička opcija u parlamentu. Kada su u pitanju naredni izbori Unija MOST će, pre svega razgovarati sa njima, kao partnerima i potom ćemo javno saopštiti koga ćemo podržati na narednim izborima u Srbiji.“, izjavio je Boban Jovanović, osnivač Unije MOST dve godine kasnije.

Advertisements

Unija Most je tada u kampanji zahtevala da se u novoj vladi nadju još dva nova resora i to Ministarstvo za zaštitu ljudskih i manjinskih prava i Ministarstvo o brigu o porodici, što se kasnije i dogodilo.

Balkanska

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *