Fajon: Želimo fer izbore u Srbiji, nisam sigurna da je bojkot najbolji put

Vlast treba da učini više po pitanju pregovaračkih poglavlja 23 i 24, kao što je Evropska komisija konstatovala u svom izveštaju, i to ćemo pratiti i dalje sa namerom da podržimo Srbiju, rekla je predsednica Odbora Evropskog parlamenta za stabilizaciju i pridruživanje Srbije Evropskoj uniji Tanja Fajon za N1.

Na pitanje zašto Srbija kasni sa otvaranjem i zatvaranjem poglavlja, Fajon je rekla da će videti kakva je realna situacija nakon što dođe u Srbiju.

„Zatvaranje i otvaranje poglavlja je nešto što je važno. Možda dinamika nija baš takva kakvu bi hteli da vidimo. Nadam se da će do kraja Srbija otvarati još neka nova poglavlja, ali bitno je to što se radi u procesu reformi. Znamo da 23 i 24 su poglavlja koja su najteža.

Borba protiv korupcije i protiv organizovanog kriminala itd. I očekujem da ćemo imati dobru saradnju“, rekla je Fajon.

Najavila je da će krajem oktobra posetiti Beograd. Osvrćući se na bojkot izbora u Srbiji koji je najavio veliki deo opozicije, Fajon je rekla da uvek kada neko bojkotuje izbore, otvara se legitimno pitanje koliko su izbori pošteni i demokratski.

„Ja bih uvek podržala da imamo neku zdravu opoziciju, da se kandiduje na izborima, da se nađe neko rešenje. Znam da postoji neka medijacija koja će biti u Beogradu između političkih partija. Sve u pokušaju da, naravno, imamo izbore koji su pošteni, koji su legitimni, i da na kraju građani imaju neki normalan izbor.

Advertisements

Sam bojkot često mi se čini da zatvara neka vrata u dijalogu. Nisam sigurna da je to najbolji put“, poručila je Fajon. Dodala je, međutim, da političke partije u Srbiji same moraju da odluče kakav put je za njih najbolji. Govoreći o izbornim uslovima, posebno se osvrnula na slobodu medija, opisujući je kao temelj demokratije i ljudskih prava.

„Dakle, ja se nadam da će vlast učiniti sve da naprave i poboljšaju situaciju slobode medija. Ja sam vrlo kritična kad su u pitanju novinarstvo i mediji u Srbiji, ne samo u Srbiji, već u celom Zapadnom Balkanu. Ne samo sloboda medija, od celog procesa izbora zavisi koliko su pošteni, slobodni i legitimni“, rekla je Fajon.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *