Fiskalni savet: Nema prostora za novo povećanje penzija u 2019.

Fiskalni savet: Nema prostora za novo povećanje penzija u 2019.

Fiskalni savet smatra da nema prostora za novo povećanje penzija u 2019. pošto je taj prostor iskorišćen dodatnim povećanjem penzija u oktobru, izjavio je član Fiskalnog saveta Vladimir Vučković.

“Penzije za sledeću godinu jesu povećane, ali već u ovoj godini, tako da nema prostora za novo povećanje u 2019. godini”, rekao je Vladimir Vučković na 17. Međunarodnoj konferencijia Beogradske berze “Upgrade 1n Belgrade”.

Vučković smatra da to povećanje penzija, koje je usledilo nakon ukidanja zakona o privremenom smanjenju penzija, nije učinjeno na najbolji način.

“Umesto da se svim penzionerima dâ povećanje od otprilike po 2,5 odsto, Vlada se odlučila da se dâ pet odsto samo jednoj grupi penzionera, s penzijama do 34.000 dinara”, rekao je Vučković i dodao da se tako ušlo “u diskreciono odlučivanje ko treba da bude nagrađen većom penzijom, a ko ne”.

On je dodao da je, međutim, dobro što se prilikom izdvajanja za penzije i plate ne prelazi nivo od 11 odsto BDP-a.

Kada je reč o najavljenom povećanju plata u javnom sektoru, on kaže da će različiti sektori dobiti različita povećanja, od sedam do 12 odsto.

Vučković smatra i da struktura povećanja nije dobra isto kao i kod penzija, ali i da je propuštena još jedna prilika da se uvedu platni razredi.

“Dobro je što u zdravstvo ide najveće povećanje, ipak, postavlja se pitanje zašto je administracija na začelju, a bezbednost u vrhu”, pita Vučković.

Rekao je da su analize Fiskalnog saveta pokazale da je tačno da zdravstvo najviše zaostaje, ali i da nema razloga da administracija bude na dnu s povećanjem od sedam odsto, dok policija već ima veće plate u odnosu na druge sektore i ne treba da ima povećanje od devet odsto.

“I dalje važi zabrana zapošljavanja, tako da sve manje i manje ljudi radi za državu”, naveo je Vučković.

Kada je reč o podsticajima, rekao je da Fiskalni savet podržava mere koje imaju linearni karakter, jer ujednačavanje uslova daje dobre rezultate.

S druge strane, obično podsticanje jednog dela privrede daje kratkoročne rezultate ili rezulate manje od očekivanih.

Advertisements

“Moj lični stav je: više mi se čini da je namera Vlade da jedan deo fiskalnog prostora odvoji za mere koje zvuče dobro, ali da nikome nije jasno kakvi će ti efekti biti”, dodao je Vučković.

Izvor: RTS