Formalno priznanje Kosova uvek bio krajnji cilj EU

RISEL – Član Saveta za politiku demokratizacije i stručnjak za spoljnu politiku EU Tobi Vogel kaže da je formalno priznanje Kosova uvek bio krajnji, ali javno neizrečen cilj Evropske unije u dijalogu Beograda i Prištine.

„Puna normalizacija odnosa Beograda i Prištine zahteva puno priznanje”, ocenjuje Vogel za Tanjug vest da je EU promenila stav i da bi od Beograda mogla tražiti priznanje, koju je izaslanik Sjedinjenih američkih država preneo srpskom predsedniku Aleksandru Vučiću

On dalje pojašnjava da bi „svaki ishod dijaloga Beograda i Prištine koji podrazumeva ‘manje od priznaja’, poslao signal da je nezavisnost Kosova „uslovljena i nedovršena”.

Advertisements

„To bi ohrabrilo zemlje članice koje još nisu priznale Kosovo da nastave takav pristup i blokiraju kosovski put u EU i međunarodne organizacije”, navodi Vogel razloge javno neizrečene politike EU.

Tobi Vogel uz to dodaje da ne veruje da se EU politika sada menja i da puno priznaje postaje preduslov pred nastavak dijaloga Beograda i Prištine, jer  EU još nema novog šefa diplomatije koji bi takvim odlukama trebalo da se bavi. „Uz to takav preduslov bi ubio pregovore pre nego što bi i bili nastavljeni, tako da to nema nikakvog smisla”, ocenjuje Vogel.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *