Francuski “Figaro”: Milo, koji daleko od toga da je pošten, dozlogrdio je narodu Crne Gore!

Lako se može desiti da Milo Đukanović uskoro padne sa vlasti zbog donošenja neprijateljskog “zakona o slobodi vjeroispovijesti”, piše “Figaro”.

U analizi zamjenik glavnog urednika najuticajnijeg francuskog magazina “Figaro” Žan-Kristof Buison navodi da je crnogorski predsjednik otišao predaleko, prenosi Sputnjik.

U autorskom tekstu pod nazivom “Crna Gora je izgubila vjeru u svog predsjednika”. Buison napominje da je Đukanović na vlasti skoro pune tri decenije, ali da je sada suočen sa najvećim iskušenjem.

Francuski novinar naglašava da je veliko pitanje hoće li Đukanović sledeće godine proslaviti 30 godina vlasti.

“Uprkos podršci američkih saveznika, uprkos relativno zdravoj ekonomiji zemlje čije turističke ljepote privlače turiste tokom cele godine, uprkos perspektivi ulaska u EU (posle NATO), što građani (naivno?) doživljavaju kao sveti gral, to se pitanje ipak postavlja. Greška u jednoj napetoj situaciji do koje je doveo predsjednik lično izvela je na ulice čak 200.000 građana (od ukupno 600.000 stanovnika) koji demonstriraju već mjesec i po dana. Crnogorski predsjednik je sada, čini se, otišao predaleko”, navodi Buison.

Prema njegovim riječima, 26. decembra prošle godine poslanici Đukanovićeve stranke izglasali su zakon koji im omogućuje nacionalizaciju imovine SPC ako ona ne može da priloži papire o vlasništvu.

Advertisements

“Mnoge crkve izgrađene su u 6. ili 7. vijeku, dok su neke nastale u vrijeme otomanske okupacije, kasnije i fašističke okupacije i u doba komunizma. Da ne pominjemo da su često bile pljačkane ili uništavane. Odlučan narod mirno se okuplja oko mitropolita Amfilohija prije svega da iskaže pripadnost srpskoj crkvi, koja je ustanovljena još u 13. vijeku. Oni takođe izražavaju i da im je dozlogrdio čovjek koji je daleko od toga da je pošten i uzoran”, ističe Buison.

Izvor: borba

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *