Gugl prekida saradnju sa kompanijom “Huavej”

Gugl prekida saradnju sa kompanijom “Huavej”

Krovna Guglova firma Alfabet Inc. je sa kineskom kompanjom HuaveJ obustavila saradnju koja zahteva prenos hardvera, softvera i tehničkih usluga, osim onih koji su javno dostupni putem licenciranja otvorenog koda, rekao je Rojtersu izvor upoznat sa tim.

Ovaj potez mogao bi da ometa i poslovanje “Huaveija”, ali i pametne telefone van Kine, jer će tehnološki gigant odmah izgubiti pristup ažuriranjima Guglovog operativnog sistema Android, prenosi Rojters.

Kako se navodi, sledeća verzija Android smart telefona će takođe izgubiti pristup popularnim uslugama, uključujući Gugl plej prodavnicu, Gmail i YouTube aplikacije.

– Huavei će moći da se koristi samo javnom verzijom Androida i neće imati pristup vlasničkim aplikacijama i uslugama od Gugla – naveo je izvor.

Pojedinosti o specifičnim uslugama na koje se odnosi suspenzija još se interno raspravljaju na Guglu, a advokati “Huaveija” takođe proučavaju uticaj “crne liste”. “Huavej” nije odmah bio dostupan za dalje komentare. U kojoj meri će biti pogođen stavljanjem na “crnu listu” američke vlade još nije poznato, a stručnjaci za čipove sumnjaju u sposobnost Huaveija da nastavi sa radom bez američke pomoći.

Gugl prekida saradnju sa kompanijom “Huavej”

“Huavej” će i dalje imati pristup verziji operativnog sistema Android koji je dostupan kroz licencu otvorenog koda, poznatu kao Android Open Source Project (AOSP), koja je besplatno dostupna svima koji žele da ga koriste. Prema Guglu u svetu se koristi oko 2,5 milijarde android uređaja marke “Huavej”.

Izvor: Blic

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *