Haradinaj odgovorio Stoltenbergu: Formiranje vojske je u skladu sa kosovskim ustavom

Haradinaj odgovorio Stoltenbergu: Formiranje vojske je u skladu sa kosovskim ustavom

Premijer privremenih prištinskih institucija Ramuš Haradina kaže da je transformacija KBS u vojsku interni proces i da je potpuno u skladu sa kosovskim ustavom.

Haradinaj odgovorio Stoltenbergu: Formiranje vojske je u skladu sa kosovskim ustavom
Beta

Haradinaj je to rekao nakon što je generalni sekretar NATO, Jens Stoltenberg, upzorio Prištinu da sada nije vreme za formiranje vojske i da će se, ako ne odustane, suočiti sa posledicama.

“Stvaranje vojske naredne sedmice je unutrašnji proces, u skladu je sa najnaprednijim ustavom u svetu. Ustav koji sadrži sve vrednosti demokratije”, tvrdi Haradinaj.

Stoltenberg je i lično rekao Haradinaju da transformacija KBS u vojsku dolazi u pogrešno vreme, da je protivna preporukama NATO članica i da može imati posledice po Kosovo. Gensek NATO razgovarao je danas i s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Haradinaj kaže da su prištinske vlasti o formiranju vojske imali razgovore sa svim zainteresovanim stranama.

NATO ima veliku težinu i može da izrazi mišljenje, ali Kosovo je uvereno da nikada neće dovesti u pitanje odnose sa tom vojnom alijansom, dodao je Haradinaj.

Haradinaj je rekao da i da ga niko ne može primorati da ukine takse, ali, kaže, ne isključuje mogućnost da Beograd inscenira čak i nečiju smrt na severu Kosova da bi optužio Prištinu za humanitarnu krizu.

“Ne isključujem mogućnost insceniranje nekih smrtnih slučajeva na Kosovu da bi nas optužili da se to desilo zbog nedostatka hrane, nakon uvedene mere stopostotno povećanog poreza na srpske proizvode. Ali, kosovske institucije su šampioni u primeni ljudskih i humanitarnog prava”, kaže Haradinaj, prenosi Bota sot onlajn.

Na upozorenja generalnog sekretara NATO da nije vreme da Priština transformiše KBS u vojsku, reagovao je i kosovski ministar za bezbednosne snage Rustem Beriša.

“Ako sada nije pravo vreme (za formiranje vojske), kada će onda biti?”, upitao se Beriša, prenosi “Zeri”.

Rekao je da ne veruje da bi formiranje kosovske vojske narušilo odnose sa strateškim partnerima.

“NATO funkcioniše na osnovu konsenzusa i među članicama NATO ima tri ili četiri države koje nisu priznale nezavisnost Kosova. Da bi došlo do smanjenja nivoa saranje morao bi da postoji pristanak svih članica NATO. Mi imamo podršku najmoćnijih država članica NATO”, naveo je Beriša.

Izvor: Mondo