Haradinaj: Prekrajanje granica je poziv na nove tragedije

Haradinaj: Prekrajanje granica je poziv na nove tragedije

To bi moglo izazvati nestabilnost i potkopati dugoročna politička i sigurnosna ulaganja u mir, kaže premijer Kosova.

Haradinaj: Prekrajanje granica je poziv na nove tragedije
Screenshot

Bilo kakvo prekrajanje granica i razmjena teritorija je poziv na nove tragedije na Balkanu, rekao je u u Dubrovniku kosovski premijer Ramush Haradinaj u vrijeme kada se aktualizira tema razmjene teritorija između Srbije i Kosova, a za poštivanje postojećih granica izjasnio se i njegov hrvatski kolega.

U svome govoru u uvodnom dijelu današnje konferencije povodom 13. Dubrovnik foruma snažnu poruku protiv promjena granica poslao je kosovski premijer.

“Bilo kakvo prekrajanje granica i razmjena teritorija je poziv na nove tragedije na Balkanu i moglo bi izazvati nestabilnost i potkopati dugoročna politička i sigurnosna ulaganja u mir na Kosovu i u regiji”, rekao je Haradinaj.

Za očuvanje postojećih granica izjasnio se i hrvatski premijer.

“Poruke koje smo danas poslali jest da se trebaju poštivati granice, da bilo kakvi potresi koji bi mogli dovesti do destabilizacije u našem susjedstvu nisu dobri i stoga moramo voditi računa da postoje neka temeljna načela iza kojih stojimo i kao država i međunarodna zajednica”, rekao je u izjavi novinarima.

Badinterova komisija

Službeni Beograd i Priština vode dijalog pod okriljem Evropske unije, a od nedavna je u sklopu tih pregovora aktualna tema razmjene teritorija s većinski srpskim odnosno albanskim stanovništvom.

Plenković je za vrije nedavne posjete Berlinu rekao da se zauzima za poštivanje teritorijalnog integriteta i da treba biti vrlo oprezan s promjenom granica koje je nakon raspada bivše Jugoslavije potvrdila Badinterova komisija 90-ih.

Službeni Beograd i ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović poručili su hrvatskom premijeru da nije on taj koji će određivati granice Srbije, no Plenković nije usamljen u odbrani granica bivših država, jer mnogi u Evropi strahuju da bi to moglo otvoriti Pandorinu kutiju zahtjevima i drugih zemalja za promjenom granica.

Advertisements

Ni njemačka kancelarka Angela Merkel ne podržava promjene granica, no službeni Wahington nedavno je poručio da SAD „neće stajati na putu“ takvoj vrsti dogovora i uzajamno prihvatljivom rješenju za obje strane „ako se uspiju o tome dogovoriti“.

Izvor: Agencije, Al jazeera