Hrvatski premijer Plenković: Dođite, mi smo mnogo jeftiniji radnici

Hrvatski premijer Plenković: Dođite, mi smo mnogo jeftiniji radnici

“Hrvati su mnogo jeftiniji radnici i sat rada je čak 3,2 puta niži nego u Nemačkoj”, rekao je hrvatski premijer.

Hrvatski premijer Plenković: Dođite, mi smo mnogo jeftiniji radnici
Screenshot

Premijer i predsednik HDZ-a Andrej Plenković izjavio je kako je od 1993. godine do sada u Hrvatskoj bilo 33 milijarde evra direktnih stranih ulaganja, i naglasio da je vlada poboljšala zakonski okvir za investicije, ali da mora da radi na tome da prednosti ulagačima bolje objasne.

Tako je, piše Index, objasnio da su Hrvati mnogo jeftiniji radnici i da je sat rada čak 3,2 puta niži nego u Nemačkoj.

“Trošak rada u Hrvatskoj niži je od proseka u EU. Sat rada u Hrvatskoj je dva i po puta niži od proseka u EU, a 3,2 puta niži nego u Nemačkoj, što investitori gledaju. Naš je cilj da nam plate budu više, ali trenutno to je, ako ulagač bira, svojevrsna komparativna prednost”, istakao je premijer

Dodao je kako se vladina politika bazira na “trouglu” koji se sastoji od fiskalne konsolidacije, strukturnih reformi i investicija, poručivši kako se strukturne reforme sprovode i kako ne treba nasedati na priče da reformi nema.

Advertisements

“Strukturne reforme su tu, one se sprovode, i ne nasedajte na priče da reformi nema. To treba tumačiti i objasniti našim građanima, ali i članovima stranke. Samo ćemo kombinacijom fiskalne konsolidacije, strukturnih reformi i investicija, na kojima moramo najviše da radimo, ostvariti daljnji privredni rast”, zaključio je Plenković.

Izvor: B92