Ilić: Pare iz Vlade prebačene na Kipar, sa Kipra u Dubai, a iz Dubaija za Beograd na vodi

Ilić: Pare iz Vlade prebačene na Kipar, sa Kipra u Dubai, a iz Dubaija za Beograd na vodi

Predsednik Nove Srbije Velimr Ilić rekao je u petak u Čačku da radovi na izgradnji autoputa Ub – Lajkovac, Preljina – Požega, Koridora 10, Moravskog koridora i obilaznice oko Beograda nisu ugovarani preko javnog tendera već neposrednom pogodbom i da je država zbog toga oštećena za oko 700 miliona evra, piše Morava info.

Ilić: Pare iz Vlade prebačene na Kipar, sa Kipra u Dubai, a iz Dubaija za Beograd na vodi
Screenshot

Ilić je na konferenciji za novinare u Čačku rekao da je protiv minsitarke građevine Zorane Mihajlović podneo krivičnu prijavu zato što je izvođaču radova na Koridoru 10 dva puta uplaćen isti avans od 10 miliona evra i zataržio od nadležnog tužilaštva da pokrene istražne radnje. On je naglasio da je kopiju krivične prijave uputio i predsedniku države Alekksandru Vučiću.

– Ministarstvo građevine je samo naručilo da se uradi izveštaj da li je bilo krađe na izgradnji Korodora 10 i u tom izveštaju, koji su radili službenici, savetnici i pomoćnici minsatra navodi se da je dva puta uplaćivan isti avans izvođaču, da su i drugi radovi plaćani po dva puta i da je država oštećena za 24 miliona evra. Ovo je krađa “jedan kroz jedan“ – ocenio je Ilić, prenosi Morava.info.

Prema njegovim rečima, i ako krivična prijava završi “negde u fioci, kad-tad će isplivati na površinu“, jer se, kako je istakao, takav kriminal ne može zataškati.

– Ove pare su prebačene u banku na Kipar, sa Kipra u Dubai, a iz Dubaija za Beograd na vodi. Beograd na vodi se gradi tako što se peru pare preko grčke firme “Aktor“ – rekao je Ilić.

Ilustracija

On je još rekao da je Ministarstvo građevine, u vreme dok je on bio ministar, raspisalo tender za izgradnju deonice autoputa Preljina- Požega i da je najjeftinija ponuda bila od jedne kineske firme za 293 miliona evra.

– Ministarka Zorana Mihajlović je kasnije taj posao, bez tendera, slobodnom pogodbom, ugovorla za 450 miliona evra, čime je država direktno oštećena za 165 miliona evra. Kineska firma koja je dobila posao na tenderu je pisala Ministarstvu građevine i pitala zašto su oni odbijeni, ali im niko nije odgovorio – rekao je Ilić i pokazao pismo kineske firme.

On je dodao da su radovi na izgradnji autoputa Pojate – Preljina ranije bili dogovreni za 500 miliona evra, dok je, kako je rekao, ovih dana taj posao ugovoren za 800 miliona.

Advertisements

Ilić je zatražio od državnih organa, tužilaštva i policije da ispita sva poslovanja oko izgradnje autoputeva Preljiva – Požega i Ub – Lajkovac, Koridora 10, Moravskog koridora i obilaznice oko Beograda.

Izvor: Morava info, Beta