Italija povlači priznanje Kosova?

Priznanje Kosova od strane Italije se desilo 20. februara 2008.

Srbi iz Italije i grupa italijanskih intelektualaca trebalo bi uskoro da italijanskim vlastima, na dan kada je ta zemlja priznala samoproglašenu nezavisnost Kosova, podnesu peticiju sa predlogom da preispitaju tu odluku.

Jedan od pokretača peticije je poverenik za humanitarna pitanja u Savezu Srba u Italiji, Dejan Kušalo. Prema njegovim rečima, peticija, koju je, kaže, potpisalo oko 6.000 ljudi i oko 6.500 putem onlajn formulara, biće prosleđena ministrima u vladi, Senatu i donjem Domu parlamenta.

-Naš predlog je da Italija još jednom razmotri ideju o priznanju, jer po tadašnjem zakonu, to je trebalo da bude odluka parlamenta. Dakle, skupština je trebalo da odluči da li oni priznaju Kosovo kao državu, međutim, to je uradio Savet ministara. Nedostaje ta legalna strana što mi želimo da iskoristimo-rekao je Kušalo.

Razlog je, kaže, jednostavan, a to je da se ponovo čuje priča o KiM i da se vidi ko od parlamentaraca podržava Srbiju.

On podseća da je Italija prisutna na Kosovu preko KFOR-a i da je važna članica Evropske unije.

-Kada bi peticija došla u parlament sigurno bi se ta osetjlivost prema Kosovu opet povratila i možda bi mogli da kažemo neku reč o tome šta se tamo dešava, u kakvoj situaciji žive Srbi na toj teritoriji, a možda i pomognemo našoj državi da dobije ‘još snage’ u borbi za Kosmet – rekao je Kušalo koji u Italiji živi od 1995. godine.

Priznanje Kosova od strane Italije se desilo 20. februara 2008. godine putem pisma koje je Prištini uputio bivši ministar spoljnih poslova Masimo D’Alema, bez bilo kakve prethodne parlamentarne debate i uključivanja u to političkih snaga, bilo većine, bilo opozicije.

Potpisinici peticije, kaže se dalje, zahtevaju otvaranje parlamentarne debate o mogućnosti Italije da ponovo razmotri priznanje Kosova kao nezavisne države i veće angažovanje italijanskih vojnih, političkih i kulturnih vlasti na zaštiti manjina i kulturnih dobara na Kosovu i Metohiji.

Traže posebno od različitih poslaničkih grupa da se formalno izjasne po pitanju italijanskog priznanja Kosova, a od aktuelne italijanske vlade da koordinira saradnju sa vladom u Beogradu kako bi dobila informacije vezane za aktuelnu situaciju u pokrajini Kosmet.

Zahtevaju od Italije da, u skladu sa Rezolucijom 1244 SBUN, promoviše na svim odgovarajućim mestima bezbedan povratak domovima izbeglih i prognanih sa Kosova i Metohije.

Da bi peticija uspela, potrebno je još oko 600 potpisa.

BalkansPress, Agencije