IVANKOVAC-KAPIJA EVROPE

ĆUPRIJA- Na spomen kompleksu „Šančevi” u Ivankovcu kod Ćuprije u nedelju je obeležena 214. godišnjica prve pobede Srpske ustaničke vojske nad regularnim turskim jedinicama.

Posle opela Ivankovačkim junacima na spomen obeležje vence su položile delegacije Vlade Srbije, Opštine Ćuprija, Vojske Srbije i Udruženja oslobodilačkih ratova Srbije.O značaju Ivankovačke bitke na širenje Prvog srpskog ustanka, ali i na sveukupan razvoj srpske državnosti govorili su Zoran Antić,državni sekretar Ministarstva za rad, boračka i socijalna pitanja i Ilija Paunović, zamenik predsednika opštine Ćuprija.

   

Na spomenik su takodje vence položili predstavnici Udruženja “Moravci”na čelu sa Bobanom Jovanovićem, ambasadorom Medjunarodne Akademije za kulturu i umetnost u Republici Srbiji koji je tim povodom za Balkanska govorio o značaju Ivankovačke bitke : “ Kosovski boj je početak borbe a Ivankovačka bitka je pobeda nad Turcima, 416 godina kasnije. Danas, 214 godina posle obeležavamo tu veliku pobedu na Ivankovcu koji je i tada a i sada Hrišćanska kapija Evrope. I tada se Evropa branila na Kosovu a odbranila na Ivankovcu a i sada mi moramo biti svesni gde i u kakvom se globalnom političkom trenutku nalazimo. Slava svim junacima koji su žrtvovali svoje živote da bi danas mi živeli slobodno ali i sa svešću da je tu bila osveta Kosova. Nije bez razloga samo na par kilometara odatle i Ravanica, gde Sveti Knez Lazar tj. Njegove mošti borave. Zato je i važno da Opština Ćuprija dovrši put Ivankovac – Manastir Ravanica koji je započela lokalna vlast pre 17 godina u kojoj sam učestvovao kao gradski odbornik i predsednik komisije za kadrovska i administrativna pitanja”, izjavio je Jovanović. Takodje je poznato da je jedan od glavnih organizatora za izgradnju crkve na Ivankovcu i neko ko je obezbedio velike donacije upravo Boban Jovanović

Advertisements

    

“Drago mi je da vidim da se Crkva na Ivankovcu ikonopiše a još draže mi je i raduje me vest da finansiranje ikonopisa i organizaciju istog radi Arhimandrit Hrizostom, iguman manastira Reževići kod Budve, koji je inače rodom iz susednog sela Paljana koji je svojim trudom i radom obnovio mnoge svetinje u Crnoj Gori.

Razlog više da lokalna samoprava posveti više pažnje ovom znamenitom mestu sa izuzetnim potencijalom za turizam”, zaključio je Jovanović.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *