Izetbegović: Dodik uvlači BiH u krizu

Predsednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović izjavio je da predsednik Predsedništva BiH i Saveza nezavisnih demokrata (SNSD) Milorad Dodik „sve nas postupno i uporno uvlači u krizu“.

Dodik je odgovoran za krizu u koju sada postepeno tonemo, ali i za uporne opstrukcije i zastoje koji koče oporavak i napredak Bosne i Hercegovine već deceniju, rekao je Izetbegović.

„Da nije bilo destruktivne politike Milorada Dodika ova zemlja bi do sada bila članicom NATO saveza i Evropske Unije, njena ekonomija i životni standard građana bi se merio sa ekonomijom zapadnih, a ne istočnih suseda. Omladina bi u mnogo manjem broju napuštala BiH. Penzioner u RS ne bi bio najsiromašniji penzioner u Evropi“, rekao je Izetbegović.

„Teško je pregovarati, krekao je Izetbegović ma ednici Glavnog odbora SDA,, sarađivati, praviti kompromise sa političarem koji se ponaša iracionalno, koji je spreman da radi na vlastitu štetu i štetu svog naroda i države, i koji usjeva da ubedi taj narod da mu je sreća u nesreći, i svojoj i komšijskoj. I da mu je napredak u očiglednom nazTKU“, istakao je Izetbegović. Njegovom voljom, koju je materijalizovao kroz odluke Narodne skupštine RS, zaustavljen je napredak BiH na NATO putu.

Taj postupak je protivustavan, antidejtonski, protivzakonit, rekao je Izetbegović Treba sve učiniti da se scenario krize uz koji se i mi uvlačimo ne ostvari, upozorio je Izetbegović i dodao da Izetbegović je ukazao i na, kako je rekao apsurdnu odluku Narodne skupštine RS o izgradnji Pelješkog mosta, da je vitalni interes tog entiteta odricanje od prava vlastitog, u korist susedne države. Hrvatska nije pokazala zahvalnost na ovom neverovatnom ustupku, već je uzvratila u svom stilu, deponovanjem nuklearnog otpada na granici sa BiH, neposredno uz teritorij RS“, kaže Izetbegović..

Advertisements

I prema Srbiji, navodi lider SDA, Čović i Dodik imaju sličan odnos, brane interese i stavove istočnog suseda na štetu BiH. „Najnoviji korak u tom smeru je optužba Milorada Dodika kako su „Bošnjački predstavnici odbacili solidan predlog Srbije za demarkaciju granice”, dodao je Izetbegović. On je rekao da Srbija nikad nije dostavila zvaničan predlog izmene granice, sa čime uslovljava demarkaciju. „U igri su bili usmeni predlozi koji su bili na štetu BiH i koji su izbegavali angažovanje mešovitih ekspertnih komisija.

Ja to naravno nisam mogao prihvatiti. Ne prebijaju se interesi zemlje teški stotine miliona evra preko kolena na predsedničkim večerama“, upozorio je on. On smatra da treba pozvati Predsdništvo BiH i Parlamentarne skupštine BiH da dosledno brane interese Bosne i Hercegovine, i da insistiraju na rešavanju otvorenih pitanja – isključivo kroz aktiviranje mešovitih komisija“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *