Janković: Nakon što je Oliver odbio saradnju sa Srpskom listom, Vučić je 40 minuta ćutao. Rekao sam Oliveru da je to “loš znak” (VIDEO)

Janković: Nakon što je Oliver odbio saradnju sa Srpskom listom, Vučić je 40 minuta ćutao. Rekao sam Oliveru da je to “loš znak” (VIDEO)

Svedočio sam u slučaju ubistva Ivanovića po zahtevu suda u Prištini

Lider Pokreta slobodnih građana (PSG) Saša Janković izjavio je danas da ga je Tužilaštvo za organizovani kriminal u svojstvu svedoka saslušalo po zahtevu za uzajamnu pravnu pomoć suda u Prištini u vezi s ubistvom predsednika Građanske inicijative “Sloboda, demokratija, pravda (SDP)” Olivera Ivanovića.

Janković: Nakon što je Oliver odbio saradnju sa Srpskom listom, Vučić je 40 minuta ćutao. Rekao sam Oliveru da je to "loš znak" (VIDEO)
Screenshot

On je na konferenciji rekao da ga je Tulaštvo prekjuče pozvalo, i da se juče pojavio pred zamenikom specijalnog tužioca, uprkos tome što je njegov advokat tražio odlaganje zbog kratkog roka koji mu je dat da se pojavi na svedočenje.

Prema njegovim rečima, prištinsko pravosuđe tražilo je njegovo svedočenje zato što je došlo u posed njegovih razgovora s Ivanovićem, u kojima je lider PSG-a razgovore više puta završavao rečima da je život Ivanovića u opasnosti, i da treba da “pazi na sebe i svoju porodicu”.

Janković je rekao da su ili Ivanović ili on u tom periodu bili prisluškivani i naveo da je informacije o ugroženosti života Ivanovića dobio od samog lidera SDP-a, naročito pošto je Ivanović razgovarao s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

“(Ivanović) je tokom tog sastanka naveo ko, gde i kako mu pretio… Vučić ga je pitao da li planira saradnju sa Srpskom listom. Nakon što je Ivanović odgovorio da ne želi da sarađuje sa ljudima iz politike i kriminala, Vučić je 40 minuta (do kraja sastanka) ćutao“, rekao je Janković i dodao da je Ivanoviću već tada rekao da je to “loš znak”, zbog kog je posumnjao da je Ivanoviću život ugrožen.

On je naveo da je Ivanović pre svog ubistva predsedniku i u centrali Bezbednosno-informativne agencije izneo podatke da je njegovim saradnicima prećeno i da su “očigledno praćeni”, da je jasno koje ljude je Ivanović sumnjičio, ali da sam ne zna njihova pojedinačna imena i da ih nije izneo Tužilaštvu.

Janković je kazao da je važno što je sinoć došlo do pogoršanja situacije na Kosovu hapšenjem četvoro Srba u severnom delu Kosovske Mitrovice, koje je nazvao “bacanjem prašine u oči” i koje treba da sakrije “činjenicu da istraga stoji u mestu”.

Lider PSG-a je naveo da se nekoliko časova posle njegovog svedočenja informacija o tome pojavila u pojedinim tabloidima, iz čega je zaključio da je neko iz samog Tužilaštva za organizovani kriminal vest dostavio tabloidima.

On je pitao da li to predstavlja poruku svima koji u Srbiji žele da doprinesu rešenju slučaja ubistvu Ivanovića i da li je takav stav vlasti razlog što deset meseci nema pomaka u tom slučaju.

“Srbija ne može da ostane talac, jer ja nisam jedini ko želi da priča o tome”, rekao je Janković.

Najavio je da će od Tužilaštva zvanično tražiti transkripte svog svedočenja, budući da je ono audio i vizuelno snimljeno, da ne zna da li je još neko u Srbiji pozvan na svedočenje po zahtevu prištinskog pravosuđa, kao i da se nada da će i drugi biti pozvani da kažu šta znaju o tom slučaju.

Izvor: Beta, PSG, Balkanska