JEREMIĆ: Ne bi me čudilo da Vučićeva vlada izabere Veslija Klarka da lobira za ulazak Srbije u NATO

JEREMIĆ: Ne bi me čudilo da Vučićeva vlada izabere Veslija Klarka da lobira za ulazak Srbije u NATO

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je danas da bi opozicija trebalo da bojkotuje izbore ako vlast odbije da obezbedi fer i demokratske izborne uslove.

JEREMIĆ: Ne bi me čudilo da Vučićeva vlada izabere Veslija Klarka da lobira za ulazak Srbije u NATO
Foto: N1

„Sada nema normalnih uslova za izbore, mediji sa nacionalnim frekvencijama su zatvoreni, birački spiskovi neuređeni, i moj stav je da ne bi trebalo nastaviti sa davanjem legitimiteta tako iščašenom izbornom procesu, a time ni odlukama koje bi donosili organi izabrani na nelegitiman način“, rekao je Jeremić Radioteleviziji Vojvodine.

Jeremić je istakao da ako se na izborima koriste ilegalna sredstva, onda rezultat izbora ne može biti legalan, a samim tim ni legitiman.
Predsednik Narodne stranke je naveo da će o eventualnom bojkotu izbora odlučivati stranački organi, kao i organi Saveza za Srbiju, i izrazio nadu da će cela opozicija imati jedinstven stav o tom pitanju.

„Narodna stranka se od svog osnivanja zalagala za objedinjavanje opozicije i to će nastaviti da čini i u budućnosti. To je, po mom mišljenju, neophodno da bi građanima situacija bila kristalno jasna – da režimu postoji samo jedna alternativa. To nas uči iskustvo iz prethodnih decenija“, rekao je Jeremić.

Jeremić je istakao da bi opozicija trebalo da bude apsolutno jedinstvena, jasna u poruci i odluci „o izlasku ili neizlasku na izbore“.

Upitan o razlikama između stranaka okupljenih u Savez za Srbiju, Jeremić je uzvratio pitanjem da li su Čerčil i Staljin postavljali filozofska pitanja i bavili se puritanskom političkom analizom jedan drugog, kada su se našli u sukobu sa Hitlerom.

„Od Drugog svetskog rata u Srbiji nismo imali uređenje koje je bilo bliže potpunoj i čistoj definiciji fašizma. Umberto Eko je za fašiste rekao da drugačije mišljenje nazivaju izdajom, intelektualce preziru, sledbenike ponižavaju, parlament obesmišljavaju – šta od toga trenutno nije slučaj kada govorimo o aktuelnoj vlasti“, upitao se Jeremić.

Jeremić je, povodom pregovora o Kosovu i Metohiji, istakao da se Narodna stranka protivi članstvu Prištine u UN i „razgraničenju“, jer bi takvo rešenje izazvalo još veću nestabilnost na zapadnom Balkanu.

„To je kao kada bi se upala pluća lečila terapijom koja izaziva rak. Ta destruktivna ideja mora propasti, ako želimo dobro Srbiji i mir i stabilnost u celom regionu“, rekao je Jeremić.

Jeremić je naveo da bi svojevoljno odricanje Srbije od dela svoje teritorije bio presedan posle kojeg bi i druge etničke zajednice mogle takođe da traže promenu postojećih granica.

Jeremić, koji je i bivši ministar spoljnih poslova Srbije, ponovio je da bivši britanski premijer Toni Bler u dogovoru sa predsednikom SrbijeAleksandrom Vučićem lobira za „razgraničenje“ u najuticajnijim prestonicama Zapada.

Advertisements

„Kao što je Bler trenutno sekundant Vučiću, Hašimu Tačiju je to Bernar Kušner. Ako budemo ravnodušni prema takvim stvarima, ne bi me čudilo da jednog dana neka buduća Vučićeva vlada izabere Veslija Klarka da lobira za ulazak Srbije u NATO“, zaključio je Jeremić.

Izvor: Espreso