Jeremić: Nije Tramp lud da piše tek onako da su Vučić i Tači na korak do sporazuma. Znači da jesu na korak od sporazuma koji trajno otuđuje Kosovo od Srbije

Jeremić: Nije Tramp lud da piše tek onako da su Vučić i Tači na korak do sporazuma. Znači da jesu na korak od sporazuma koji trajno otuđuje Kosovo od Srbije

Predsednik Narodne stranke i jedan od lidera Saveza za Srbiju Vuk Jeremić rekao je danas u Čačku da je vlast u Srbiji “na korak” od potpisivanja sporazuma sa Kosovom.

“Sporazum sa Kosovom bi za svoju posledicu imao trajno otuđenje Kosova od Srbije i to u fomalno-pravnom smislu, sa našim potpisom”, izjavio je Jeremić novinarima u Čačku.

On je ocenio da je “protivustavna” izjava ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića koji je rekao da je zvanična politika Srbije razgraničenje sa Kosovom.

Jeremić je dodao da već mesecima upozorava da traju tajni razgovori između predsednika Srbije i Kosova Aleksandra Vučića i Hašima Tačija.

“Svaki put kada su se desili tajni razgovori, kada su se Vučić i Tači nalazili u Parizu, kada su se tajno nalazi u Njujorku, kada su se tajno nalazili u Rimu, ja sam svaki put dobijao informacije o tim sastancima, dobijao sam informacije o čemu su razgovarali i sa tim sam izlazio u javnost i to (predsednik Srbije Aleksandar) Vučić nikada nije demantovao”, rekao je Jeremić.

On je dodao da je poslednjih mesec dana predsednik Srbije Aleksandar Vučič dobio dva pisma od predsednika Amerike Donalda Trampa.

“U prvom pismu Tramp Vučiću kaže: Gospodine predsedniče sada kada ste nadohvat sporazuma i istorijskom rešenju za Kosovo. Kog istorijskog rešenja? Kako se nalaziš na korak od potpisivanja, a očigledno se nalaziš jer nije američki predsednik lud da piše da ste na korak do sporazuma. Znači da jeste na korak od sporazuma”, rekao je Jeremić.

On je dodao da u drugom pismu Tramp navodi da bi taj sporazum morao da podrazumeva uzajamno priznanje Srbije i Kosova kao nezavisnih država.

“Danas Ivica Dačić kaže da je zvanična politika Srbije razgraničenje. Kakvo razgraničenje? Od koga razgraničenje? Kako možeš da se razgraničavaš sa delom teritorije koja je pravno i ustavno deo Srbije? Ustav kaže da je Kosovo sastavni deo Srbije, a ministar spoljnih poslova kaže da je zvanična politika razgraničenje. Pa to nema ni u banana državama”, rekao je Jeremić.

On je ponovio da se ne slaže sa stavom da je Srbija odavno izgubila Kosovo i ocenio da se Srbija u svojoj istoriji nalazila nekoliko puta u teškoj situaciji “kada su stvari izgledale daleko bezizlaznije”, navodeći za primer pet vekova otomanske okupacije.

“Nikad svojevoljno nismo pristajali na otuđenje dela teritorije. Ako bi to uradili, to bi bio strašno opasan presedan koji ne bi bio poslednji. Ako pokažete da ste zarad opstanka na vlasti spremni na sve, uključujući i na otpisivanje dela teritorije, onda će sutra doći sa novim zahtevom, novom idejom. Da li će to biti Sandžak ili neki drugi deo Srbije svejedno. Sasvim sigurno neće biti poslednji”, rekao je predsednik Narodne stranke.

Jeremić je dodao da ove godine Srbija obeleža osam vekova autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve (SPC) ali da se o tome u državi ne govori.

“Ove godine slavimo 800 godina postojanja SPC koja je jedna od najbitnijih okosnica našeg nacionalnog identiteta, međutim ta stvar se gura po strani. Crkva ima rezolutan stav protiv otuđenja bilo kog dela Kosova od Srbije shvatajući svoju istorijsku ulogu koju je imala vekovima. Zbog toga Crkvu treba gurnuti u zapećak jer ne znate da li će izaći sa nekim javnim, čvrstim, radikalnim stavom protiv toga što ste spremili, a što je esencijalno veleizdaja. Baš na 800 godina postojanja SPC, neko se sprema da potpiše razgraničenje kojim bi deo teritorije bio trajno otuđen iz Srbije”, rekao je Jeremić.

On je istakao da ukoliko bude potpisan sporazum Srbije sa Kosovom, međunarodna zajednica će imati nove zahteve.

“Ako dozvolimo Vučiću da napravi veleizdaju, ako Vučić potpiše otuđenje Kosova, on tu neće stati, niti će međunarodna zajednica stati. Nastaviće se sa serviranjem novih zahteva i Vučić će ih prihvatiti da bi opstao na vlasti. Potom će uslediti zahtev za reševanje problema u BiH i razvlašćivanje Republike Srpske što će Vučić pristati za jednu Nobelovu nagradu za mir”, rekao je Jeremić.

Razgraničenje je smokvin list za priznanje Kosova.

Jeremić: Nije Tramp lud da piše tek onako da su Vučić i Tači na korak do sporazuma. Znači da jesu na korak od sporazuma koji trajno otuđuje Kosovo od Srbije
Screenshot

Lider Narodne stranke i predsedavajući Savezu za Srbiju Vuk Jeremić ocenio je danas da je razgraničenje, koje po rečima ministra spoljnih poslova Ivice Dačića predstavlja zvaničnu poziciju Beograda u pregovorima sa Prištinom, “smokvin list” za priznanje Kosova i upitao “kako nešto o čemu Skupština Srbije nije ni obaveštena, a kamoli odlučivala, može biti državna politika”.

Jeremić je u pisanoj izjavi ocenio da se predlogom o razgraničenju “krši Ustav Srbije i zakletva kojom je Aleksandar Vučić preuzeo funkciju predsednika”.

“Mesecima unazad smo upozoravali da se ovako nešto sprema, kao i da je ‘razgraničenje’ smokvin list za priznanje takozvane Republike Kosovo, koje će problematizovati jug centralne Srbije i kojim ćemo se trajno odreći svih naših prava i interesa na Kosovu i Metohiji”, naveo je Jeremić a preneo Savez za Srbiju.

On je upitao režim “kako ‘razgraničenje’, odnosno priznanje takozvane države Kosovo, može biti državna politika”.

“Kako može biti državna politika nešto o čemu je samo jedan čovek, makar on bio i predsednik Republike, tajno razgovarao na privatnim sastancima sa Hašimom Tačijem, a da o tim razgovorima nikoga nije obavestio, nego je čak i demantovao da je u takvim razgovorima i učestvovao”, upitao je predsedavajući Savezu za Srbiju.

Jeremić je dodao da se taj opozicioni blok zalaže za kompromisna rešenja kosovskog pitanja u skladu sa Ustavom Srbije i Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN, kao i da pre rešavanja statusnog pitanja treba rešiti sva imovinska pitanja i pitanja vezana za ljudska prava Srba na Kosovu i Metohiji.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je ranije danas da je razgraničenje zvanična pozicija Srbije u dijalogu s Prištinom ali da ne može da govori o tome jer se o razganičenju nije razgovaralo.

Dačić je novinarima u Beogradu rekao da bi linija razgraničenja bila tamo gde je prihvatljivo za obe strane ali nije rekao da li bi razgraničenje značilo i priznanje Kosova.

Advertisements
Jeremić: Nije Tramp lud da piše tek onako da su Vučić i Tači na korak do sporazuma. Znači da jesu na korak od sporazuma koji trajno otuđuje Kosovo od Srbije

Beta