Kajl Skot: Vučić i Tači imaju podršku SAD

Kajl Skot: Vučić i Tači imaju podršku SAD

Beograd — Ambasador SAD Kajl Skot izjavio da Aleksandar Vučić i Hašim Tači imaju pomoć SAD u traženju mirnog rešenja, a da se SAD oslanjaju na mudrost Federike Mogerini.

Kajl Skot: "Dogovor o KiM još uvek moguć, Rusija i SAD spremne..."
Screenshot/ Youtube

Skot je na konferenciji o bezbednosnim izazovima Zapadnog Balkana rekao da postoje “tri kritična pitanja” u regionu, od čega je jedan dijalog Beograda i Prištine, sukob Makedonije i Grčke zbog imena i održanje Bosne i Hercegovine kao države.

“Dobra vest je da ti problemi nisu nerešivi, vidimo hrabrost lidera Makedonije i Grčke. Napredak u Bosni i Hercegovini nije tako brz. U Beogradu vidimo nove vibracije u vezi sa sporazumom o normalizaciji odnosa. Nadamo se da ćemo što pre naći prihvatljivo i trajno rešenje”, rekao je Skot.

Ambasador SAD u Beogradu dodao je da rešavanje problema na Balkanu zavisi od volje političkih lidera da rade zajedno, da slušaju jedni druge, da učine kompromise i prihvate saradnju.

Kako je rekao, uloga Srbije je bitna u procesu očuvanja mira u regionu, a SAD će učiniti sve da pomognu regionu i Srbiji da pronadju rešenje da reše sukobe.

Po njegovim rečima, svi su doživeli šok 1990. godine kada su videli medjuetničke sukobe na Balkanu, i da zbog takvih odnosa postoji izraz “balkanizacija” koji se koristi za fragmentaciju uz sukobe.

Skot je objasnio da se svi problemi na Zapadnom Balkanu mogu rešiti zajedničkim dijalogom, a da sve zemlje tog regiona svoju budućnost vide u Evropskoj uniji.

Advertisements

Konferenciju “Bezbednosni izazovi Zapadnog Balkana i Srbija” organizovao je Centar za spoljnu politiku.

Izvor: B92