Kamioni neće, a autobusi ne mogu na novi auto-put

„Putevi Srbije” razmatraju mogućnost naplate putarine na Ibarskoj magistrali za teške kamione, koji u velikoj meri izbegavaju auto-put „Miloš Veliki”.– Autobuski prevoznici ne mogu da primaju putnike duž auto-puta, pa čekaju izmene propisa.

ovootvoreni auto-put „Miloš Veliki”, koji vodi od Obrenovca do Čačka, za sada ne mogu da koriste svi autobusi, a kamioni se trenutno služe njime jer je besplatan. Ali kada od 1. septembra počne naplata putarine očekuje se da kamioni počnu da ga izbegavaju, kao što su radili u prethodne tri godine na delu ovog auto-puta između Ljiga i Čačka.

Zbog toga nadležni u „Putevima Srbije” smatraju da bi bilo svrsishodno uvesti naplatu putarine na putevima nižeg reda, isključivo za teška teretna vozila čija ukupna težina prelazi 12 tona.

– Na taj način obezbedio bi se dodatni novac za održavanje upravo tih puteva, koje najviše i uništavaju teška teretna vozila. Samim tim ti putevi bili bi kvalitetniji za vožnju što bi direktno uticalo na povećanje bezbednosti učesnika u saobraćaju – kažu za „Politiku” u ovom javnom preduzeću.

Prema njihovoj proceni ukoliko bi se prihvatio predlog naplate putarine na putevima nižeg reda, za teška teretna vozila, ona bi u većem broju koristila auto-put, kao put sa dozvoljenom većom brzinom kretanja i bez ukrštanja sa sporednim putevima. Oni ukazuju i na to da bi se smanjenjem broja teških vozila na putevima nižeg reda značajno povećala bezbednost i efikasnost saobraćaja na tim putevima, a novac za održavanje puteva racionalnije koristio.

– U sektoru za naplatu putarine, koncipiran je sistem za naplatu putarine na putevima nižeg reda, za teška teretna vozila čija ukupna težina prelazi 12 tona, u skladu sa Evropskim direktivama i korišćenjem naplate putarine bez zaustavljanja. Sa navedenim predlogom, odnosno karakteristikama i načinom funkcionisanja tog sistema, upoznati su nadležni u resornom ministarstvu – kažu u „Putevima Srbija”.

Da li će ovo biti sprovedeno ostaje da se vidi. Neđo Mandić, iz Udruženja za međunarodni transport, smatra da bi to bilo nerazumno i da nije dobar potez. Prema njegovim rečima u svakoj zemlji u svetu postoje alternativni pravci i niko nikoga ne može da natera da koristi neki auto-put. To su, kaže, pojedinačne odluke, čak i ako bira nebezbedan pravac i da troši više goriva.

– Ja nikada ne bih izbegavao auto-put jer on pre svega vozaču daje sigurnost procene kada će stići na odredište i bezbedniji je, ali sve je stvar lične procene – kaže Mandić.

Sa autobusima je potpuno drugačija situacija. Auto-prevoznike, i da hoće da koriste auto-put od Obrenovca do Čačka, propisi u tome ograničavaju. Njime trenutno mogu da saobraćaju samo ekspresne linije, koje do krajnjih destinacija nemaju usputna stajališta. Odnosno, prevoznik može da koristi auto-put, ali ne sme usput da prima nove putnike. Izuzetak je deonica Ljig–Preljina, koja je sagrađena pre tri godine i gde su usputna stajališta ranije odobrena.

Inače, autobuski prevoznici i po sada važećem, odnosno registrovanom, redu vožnje, kako objašnjavaju u Privrednoj komori Srbije, mogu da koriste novootvoreni auto-put, pod uslovom da se obrate Ministarstvu za izmenu reda vožnje, brisanjem stanica i stajališta koja nisu na trasi novog auto-puta. Oni koji imaju direktne linije sami biraju koju će trasu koristiti.

Advertisements

– Međutim, do novog usaglašavanja, redovnog ili vanrednog, ni jedni ni drugi, neće moći da menjaju utvrđena dolazna i polazna vremena, što im realno predstavlja problem. Problem će biti utoliko veći nakon otvaranja deonice Surčin–Obrenovac krajem godine što će dodatno skratiti vreme putovanja i povećati odstupanja u odnosu na sadašnju satnicu dolaska i polaska sa pojedinih odredišta – kaže Milica Dubljević, sekretar Udruženja za saobraćaj Privredne komore Srbije.

Ona naglašava da je važno, i da je to zajednički stav i nadležnih i privrede, da se nađe način za što hitnije izmene zakonske regulative za vanredno usaglašavanje redova vožnje i korišćenje auto-puta predviđenom brzinom. Tim povodom, ove nedelje, trebalo bi da bude održan sastanak predstavnika prevoznika i nadležnog Ministarstva za saobraćaj kako bi se zajednički došlo do modela za izmene zakona i pravilnika, koje će omogućiti vanredno usaglašavanje redova vožnje na novoizgrađenim deonicama puteva. Inače, redovno godišnje usaglašavanje predloga redova vožnje po zakonu počinje u martu.

Izvor: Politika

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *