Ključni svedok slučaja “Državni udar u CG”: Niko mi nije tražio da ubijem Đukanovića

Ključni svedok slučaja “Državni udar u CG”: Niko mi nije tražio da ubijem Đukanovića

Ključni svedok saradnik promenio svedočenje o svojoj ulozi u takozvanom državnom udaru u Crnoj Gori. Jedino je verodostojan moj iskaz u Beogradu, sve drugo je urađeno na silu

TEK što je završen dokazni postupak u suđenju optuženima za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora 2016.godine, a uoči današnjeg najavljenog davanja završnih reči pred većem Višeg suda u Podgorici, ključni svedok saradnik Saša Sinđelić gostujući na beogradskoj Hepi TV u emisiji “Ćirilica”, izneo je niz tvrdnji koje su suprotne u odnosu na ono što je svedočio na suđenju prošle godine.

Ključni svedok slučaja "Državni udar u CG": Niko mi nije tražio da ubijem Đukanovića
Screenshot

Naime, on je sad saopštio da 16. oktobra 2016. nije bilo planirano nasilje u Podgorici, kao ni atentat na tadašnjeg crnogorskog premijera Mila Đukanovića!

– Niko od mene nije tražio da uhapsim ili izvršim atentat na Đukanovića i da sprečim ulazak Crne Gore u NATO. Da je neko hteo da sprovede državni udar i atentat na Mila to bi se i desilo – kazao je Sinđelić, dodajući da je promenio iskaz “jer ne želi da ijedan Srbin ispašta zbog njegovog svedočenja pred sudom u Podgorici”. – Jedino je verodostojna moja izjava koju sam na početku dao sudu u Beogradu, a sve drugo je urađeno na silu. Da nisam prihvatio da govorim sve ono što su u Tužilaštvu Crne Gore “znali”, ne bih večeras bio u ovoj emisiji.

Zbog toga što je sad Sinđelić sve preokrenuo, lideri Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević, optuženi u slučaju pokušaja terorizma, zatražili su od sudije Suzane Mugoše da se sudski proces prekine, optuženi puste iz zatvora, a Branka Milić iz Ambasade Srbije, i da odgovorni za podmetanje u ovom slučaju budu privedeni pravdi. Uz to, zatražili su od vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića da smeni specijalnog tužioca Milivoja Katnića.

– Tražimo da se ova farsa zaustavi i da svako dobije ono što zaslužuje – kazao je Andrija Mandić. – Tražimo da se utvrdi i psihičko stanje Sinđelića, koji je oboleo od šizofrenije. Tri meseca su naši advokati u sudnici dokazivali da Sinđelić ne govori istinu, da je to jedna bljutava podmetačina i nakon svega on se sinoć smejao, sprdao i izigravao.

Screenshot

Međutim, ovaj “preokret” u izjavi svedoka saradnika u “procesu veka” neće mnogo pomoći okrivljenima (njih 14) jer su za sud validni jedino iskazi dati u postupku.

– Za sud je merodavan samo iskaz svedoka koji je dao pred nadležnim državnim organima, a izjave koje učesnici u postupku daju mimo suda ili tužilaštva nisu od uticaja na odlučivanje u predmetu – saopštila je Aida Muzurović, savetnica za odnose sa javnošću podgoričkog Višeg suda.

Milan Knežević i Andrija Mandić

Za Milana Kneževića iskazom Sinđelića završen je “proces veka”.

– Potvrđena je montaža državnog udara koji je imao za cilj da smanji izlasnost na izborima, ubrza prijem Crne Gore u NATO i da se kroz fingirani proces zabrani DF – tvrdi Knežević.

Screenshot

Na samom početku procesa, devet srpskih državljana se nagodilo sa SDT i priznalo učešće u ovom događaju. Upravo je ključni svedok tužilaštva bio Sinđelić koji je optužio navodne članove ruskog GRU, Eduarda Šišmakova i Vladimira Popova, da su preko njega pokušali da dostave oružje DF kako bi se izveo puč. Na ovu priču nadovezao se i drugi svedok saradnik Mirko Velimirović koji je tvrdio da je bio zadužen da dopremi oružje, ali se, kako je rekao, predomislio i sve bacio u jezero Gazivode na Kosovu i Metohiji.

NOVAC ZA PROTESTE

SINĐELIĆ je, između ostalog, rekao u emisiji da novac, 125.000 evra koje je podelio optuženima, nije služio za kupovinu oružja i finansiranje terorizma, nego da bi nacionalisti, koji su došli u Podgoricu da protestuju protiv ulaska Crne Gore u NATO, imali novca za put i smeštaj.

Advertisements

BRANKA “NA ČEKANjU”

Optužena za „državni udar“ iz suda pobegla u Ambasadu Srbije u Podgorici
Screenshot

ČEKAM advokte da mi saopšte da li su podneli zahtev sudu da mi se ukine pritvor kako bih mogla da prisustvujem završnoj reči – kaže, za “Novosti”, Branka Milić, jedna od okrivljenih. – Ako toga ne bude ne preostaje mi ništa nego da sama izađem iz Ambasade Srbije i pođem do Višeg suda pa šta bude. Svesna sam rizika, ali mi je stalo da se tamo čuje moj glas, jer imam šta da kažem.

Izvor: Novosti/ V. Kadić – S. Đokić