„Koliko ćevapa može da kupi Martinović od 9 otetih plata profesorki Visoke medicinske škole u Ćupriji?“

Opozicija će tražiti spisak poslanika vladajuće većine koji imaju stan u Beogradu, a naplaćuju putne troškove

Ristić: Martinović prima šest plata, a drži moralne pridike

„Opozicioni poslanici će prvom prilikom od nadležnih službi Skupštine Srbije zatražiti spiskove poslanika vladajuće koalicije koji uredno naplaćuju putne troškove, a ne putuju na sednice parlamenta, jer imaju stanove u Beogradu.

Piše: Mirjana R. Milenković

Bojim se da će spisak biti podugačak i da ćemo tek onda videti ko zapravo treba da bude posramljen i da sagne glavu pred građanima. To će biti mnogo duži spisak od onog koga je Aleksandar Martinović, šef skupštinskih naprednjaka, pokazao u parlamentu kako bi opozicione poslanike predstavio kao nemoralne ljude koji su bojkotovali slovenačkog predsednika, ali ne i skupštinsku kasu“, kaže za Danas Gorica Gajić, poslanica Demokratske stranke Srbije.

Martinović je pokazao novinarima spisak opozicionih poslanika koji su se upisali da su prisustvovali sednici, naplatili putne troškove i ručali u skupštinskom restoranu, ali nisu prisustvovali u ponedeljak posebnoj sednici Skupštine Srbije na kojoj se obratio slovenački predsednik Borut Pahor. Šef naprednjaka je novinarima rekao da su opozicioni poslanici tako pokazali licemerje i nazvao ih „ćevap političari i poslanici“ zbog toga što nisu hteli da učestvuju na zasedanju i ručali su u restoranu.

Prozvani opozicioni poslanici podsećaju Martinovića da su mediji još prošle godine naširoko pisali o Darku Laketiću, poslaniku SNS, koji je i predsednik skupštinskog Odbora za zdravlje i Komisije za utvrđivanje posledica NATO bombardovanja Srbije, koji je samo u toku pretprošle godine naplatio 608.363 dinara na ime „putnih troškova“ iako je zaposlen u Beogradu, a prema izjavama sugrađana „ne živi u Prokuplju“.

Prema pisanju internet portala Južne vesti, Laketić ima dva stana u Beogradu, oba od po 90-ak kvadrata, od kojih je jedan na Zvezdari, a drugi na Vračaru. Ali, kako tvrdi opozicija, Laketić nije usamljen, ne samo u naplaćivanju putnih troškova, već i u prikupljanju duplih plaćenih funkcija. Podsećaju i da su Martinović, Laketić i Vladimir Orlić angažovani u Višoj medicinskoj školi u Ćupriji, odakle su istovremeno stručno predavači dobili otkaze.

„Koliko ćevapa može da se kupi od devet otetih plata profesorki Visoke medicinske škole u Ćupriji“, pita Dejan Nikolić, poslanik Demokratske stranke koga je Martinović imenovao kao nekoga ko je zaobišao skupštinsku salu, a naplatio putne troškove. Nikolić pojašnjava da je u parlamentu bio od 11 do 13 sati zbog sednice poslaničkog kluba i da mu naravno ne pada na pamet da naplati putne troškove.

Ilustracija

I Đorđe Vukadinović, poslanik kluba Nova Srbija – Pokret za spas Srbije, koga je Martinović posebno prozvao, smatra da je uvredljivo i mazohistički čak i odgovarati na uvrede i spinove, pravdati se, objašnjavati proceduru. „Oni to rade smišljeno, jer je cilj da se sve uništi, unizi i kompromituje, sve institucije i svi ljudi, da bi na sceni bio samo Vučić“, kaže Vukadinović . A procedura podrazumeva da se svi poslanici na ulazu u parlament upišu da su prisutni i da ne idu na blagajnu da naplate putne troškove, već se spiskovi poslanika automatski prosleđuju nadležnim službama, koje su zadužene za isplatu plata i putnih troškova.

„Nemam nameru da komentarišem gluposti Aleksandra Martinovića, naročito ne njegove lekcije o moralnom kodeksu koje pokušava da drži opozicionim narodnim poslanicima dok u isto vreme prima šest plata na teret građana Srbije“, naveo je za Danas poslanik Slaviša Ristić.

Poslanica DSS Gorica Gajić podseća da je ona jedna od najredovnijih poslanika, da prisustvuje redovnim i posebnim sednicama, iako nije na stalnom radu u parlamentu, već obavlja dužnost direktora Centra za socijalni rad u Svilajncu. „U ponedeljak sam došla u parlament i solidarisala se sa opozicijom u bojkotu parlamenta. Naš posao i nije samo prisustvovanje sednici. A što se tiče jadnih Martinovićevih optužbi da smo ćevap poslanici moram da kažem da nisam ni ušla u restoran koji je bio zatvoren zbog Pahora, a nisam otišla ni na ručak sa slovenačkim predsednikom, iako sam bila pozvana. Nisam takođe podigla ni putne troškove, koje inače delim sa koleginicom iz SPS“ , ističe Gajićeva.

Advertisements

Branislav Mihajlović, ranije u DJB sada samostalni poslanik, kaže da će naplatiti putne troškove, jer mu to i pripada. „Ja sam iz Bora, gde je pola metra snega, došao u Beograd, kao nezavisni poslanik ne znajući da li je, ili nije organizovan bojkot sednice Skupštine. Taj put i nazad mene košta osam hiljada dinara, da ne pominjem ceo izgubljen dan. Tek sam u Beogradu saznao za bojkot, ušao u parlament, upisao se i odmah izašao napolje. Nisam ni kaput i kapu s glave skidao. Nisam išao u restoran. Seo sam u kola i vratio se u Bor. Ili sam možda, da bih zadovoljio nečiju zluradost, trebao da ne naplatim već učinjene putne troškove? I ubuduće, kad god dođem iz Bora na zakazanu sednicu skupštine, naplatiću putne troškove. Svidelo se to nekom ili ne“, napominje Mihajlović za Danas.

SNS pripisuje odgovornost SZS za demoliranje auta

Poslanici Srpske napredne stranke optužili su juče lidere opozicionog Saveza za Srbiju da su odgovorni za demoliranje automobila poslanika SNS Srbislava Filipovića. Vladimir Orlić, zamenik šefa poslaničke grupe SNS, rekao je na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije da je automobil polupan ispred kuće u kojoj Filipović živi sa porodicom, da je slučaj prijavljen policiji koja je obavila uviđaj i da od nadležnih očekuju da urade svoj posao do kraja i daju rezultate u najkraćem mogućem roku. Orlić je kazao i da „otrovnu histeriju“ u društvu raspiruju Dragan Đilas, Vuk Jeremić, Boško Obradović i drugi predstavnici SZS. Filipović je pokazao fotografije polupanog automobila, kao i odštampane pretnje objavljene na društvenoj mreži i naveo da strahuje za bezbednost dece i supruge. „Ovako izgleda kada oni na terenu izlože svoj plan i program i noću izađu i uzmu i unište nečiju privatnu imovinu“, rekao je Filipović pokazujući fotografije polupanog automobila, uz napomenu da je to napad na normalnu Srbiju. Filipović je potom pročitao pretnju na Tviteru u kojoj mu je napisano: „Uzmi marker prošetaj gradom obeleži mesto dok ima slobodnih bandera, batice“.

Izvor: Danas