KRAH EVROPSKOE ILUZIJE : Srbiji umesto punopravnog članstva u EU nude samo ”ekonomsko partnerstvo”

  Evropska unija razmatra da Srbiji, umesto punopravnog članstva, ponudi dva alternativna modela. Ministri su jednoglasni u stavu da, ukoliko ova ponuda dođe na sto-biti glatko odbijena

Prvi čovek srpske diplomatije Ivica Dačić i ministarka evropskih poslova Jadranka Joksimović reagujući na najave da bi Evropska unija Srbiji, umesto punopravnog članstva mogla ponuditi alternativne modele partnerstva su janso stavili do znanja da to neće biti prihvatljivo za Srbiju.

Kako prenose pojedini mediji, novi modeli partnerstva sa EU podrazumevali bi ekonomske integracije ali bez formalnog članstva.

O novim modelima već uveliko pregovaraju dve najmoćnije članice i nosioci politike EU-Francuska i Nemačka. Pominje se model ”sektorske integracije” u EU što bi podrazumevalo da država kandidat, po zatvaranju svakog poglavlja u potpunosti udje u sistem EU, dok je drugi takozvani ”norveški model” prema kome se, umesto članstva u Uniji, nudi članstvo u Evropskom udruženju za slobodnu trgovinu (EFTA) i Evropskom ekonomskom prostoru (EEA) čije su članice Island, Lihtenštajn, Norveška i Švajcarska, koje nisu u EU.

Jadranka Joksimović je, povodom ovakvih pretpostavki za budućnost puta Srbije ka EU, za Kurir izjavila sledeće:

– Srbija se neće upecati, to je, nadam se, već svima jasno – istakla je ona i dodala da je ta ponuda ranije izneta Turskoj, kao zamrznutom kandidatu, i da u suštini nije značila ni privilegije ni partnerstvo:
– Imajući u vidu da je Srbija duboko u procesu pristupnih pregovora, ovakve ideje ne samo da su neprihvatljive već izazivaju nepoverenje u pouzdanost EU kao partnera.

Ministar inostranih poslova, Ivica Dačić, u svom razgovoru za Kurir zaključio je da je očigledno da postoje razmišljanje da se zaustavi proširenje EU:

– To još nije zvanični stav, ali i ako se to desi, onda Srbija više nema obaveze u usklađivanju spoljne politike, kao na primer da uvede sankcije Rusiji. To je možda i bolje, da znamo na čemu smo. Ovako nas samo pritiskaju, a ništa ne nude kao perspektivu – kaže Dačić.

Za političkog analitičara Branka Raduna nema dileme da EU ne razmišlja o proširenju:

– I na prošlom samitu nije bilo reči o evropskim integracijama, već o integracijama u okviru regiona. Međutim, iako nas neće u EU, neće ni da nas ispuste, ceo region, da se ne bismo okrenuli nekome drugom, Rusiji ili Kini. Ti modeli su samo ponuda iz straha da ne okrenemo potpuno leđa EU – kaže Radun, dok politički analitičar Bojan Milić komentariše da je pominjanje svake alternative umesto punopravnog ćlanstva za Srbiju neprihvatljivo:

-tumaranje od poglavlja do poglavlja i ispunjavanje želja briselskoj birokratiji zarad članstva u nečemu što ne podrzumeva punopravno članstvo je besmisleno. Jasno je da nas ne žele ali nas isto tako neće prepustiti ruskoj sferi uticaja. Ono što je realnost jeste da Srbija i dalje mora hodati po tankoj žici-koračati ka EU ali istodobno i negovati bliske odnose sa Kremljom na najvišem mogućem nivou, što je u suprotnosti sa zvaničnom politikom EU. Videćemo koliko će politika ”sedenja na dve stolice” biti dugoročna i isplativa, posebno ako se ima u vidu da nam Brisel traži sve što podrazumeva da priznamo odmetnuti deo sopstvene teritorije a za uzvrat nam nudi neka drugorazredna rešenja. To je nedopustivo-zaključuje Milić.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *