LSV: Vlast da prestane da pritiska medije

LSV: Vlast da prestane da pritiska medije

Liga socijaldemokrata Vojvodine oštro se protivi pritisku vlasti na medije, gde oni koji prihvataju ulogu servisa vlasti zasipaju građane lažima i poluistinama, dok oni mediji koji odbiju poslušničko izveštavanje doživljavaju najbrutalniju satanizaciju i svakakve vrste opstrukcije.

Istraživanja koja su pokazala da je u tri prorežimska tabloida, na prednjim stranama, objavljeno više od 700 lažnih vesti, samo u toku prošle godine, govore o veličini i težini pritiska cenzure i što je još simptomatičnije, sve prisutnije autocenzure.

Neodoljiva želja vlasti da kontroliše svaku javno izgovorenu reč i spreči svaku kritiku svog rada pokazala se i kroz, još uvek potpuno nerazjašnjenu, ali svima jasnu, kupoprodajnu avanturu između Kopernikusa, Telekoma i televizija Prva i O2.

Uvereni da je posao sumnjiv, u NUNS-u i pojedinim nevladinim organizacijama tražili su brzu istragu i upozorili da je na delu dalje urušavanje medijskih sloboda i medijskog pluralizma. Od istrage su dobili samo odgovor ministra kulture Vladana Vukosavljevića da je „kupovina televizija O2 i Prva obavljena u skladu sa zakonom“.

Zastrašivanje i sluđivanje javnog mnjenja lavinom bombastičnih vesti koje najavljuju ratove, atentate i katastrofe, kao pomoć u učvršćivanju vlasti, nije svojstvo demokratskih sistema vlasti i ako vladajući režim pretenduje da nosi taj epitet mora dozvoliti medijima da rade svoj posao na profesionalan način.

Članica Glavnog odbora
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Nevena Subotić