Maja Kocijančič: “Han je u kontaktu sa Vučićem i Tačijem, dogovorili su se”

Maja Kocijančič: “Han je u kontaktu sa Vučićem i Tačijem, dogovorili su se”

Komesar Johanes Han u kontaktu je sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem.

Oni su se dogovorili o hitnoj potrebi smirivanja situacije i spuštanja tenzija, prenela je za Tanjug portparolka EU Maja Kocijančič.

Ona je navela da je evropski komesar za pregovore o pristupanju ponudio svoju pomoć na postizanju brzih i praktičnih rešenja za trgovinska pitanja.

Na pitanje Tanjuga da li EU namerava da preduzme bilo kakve mere zbog kosovskih tarifa na srpsku robu koje su u Briselu ocenjene kao “kršenja duha i principa Sporazuma o stabilizaciji i asocijaciji između EU i Kosova” poručila da taj Sporazum predviđa mehanizme kojim bi se rešavala otvorena pitanja između EU i Kosova.

“To uključuje bilateralne kontakte i postavljanje tog pitanja na dnevni red zajedničkih tela, kao što su Savet za stabilizaciju i pristupanje. U slučaju Kosova, sledeći sastanak Saveta je planira za drugu polovinu decembra”, kaže Kocijančičeva.

Nezvanično, Tanjug saznaje da je Savet za stabilizaciju i pridruživanje EU-Kosovo zakazan za 17. decembar, a Savet za stabilizaciju i pridruživanje EU i Srbije za 18. decembar u Briselu.

Maja Kocijančič ponavlja da je povodom nedavno uvedenih kosovskih taksi na robu iz Srbije EU “jasno tražila njihovo povlačenje”.

Advertisements

“Komesar Han je u kontaktu sa oba lidera koji su se složili da je hitno potrebno smirivanje i spuštanje tenzija zbog interesa celog regiona”, kaže Kocijančičeva za Tanjug.

Izvor: b92