MAKEDONIJA: DEN DONČEV KRIV ZA SMRT MALE EVE?!

MAKEDONIJA: DEN DONČEV KRIV ZA SMRT MALE EVE?!

OTAC POKOJNE EVE : NEPRAVILNO LEČENJE JE RAVNO UBISTVU. DRŽAVA NIJE ŽELELA DA POMOGNE. IMALI SMO PONUDU ZA LEČENJE U NEMAČKOJ.

DEN DONČEV : NISMO IMALI PONUDU ZA LEČENJE U NEMAČKOJ.

NVO SEKTOR TRAŽI HITNU REAKCIJU INSPEKCIJA IZ EU!

Cela Makedonija je u žalosti nakod smrti jedanaestogodišnje Eve Krstanovske koja je bolovala od retkog vida leukemije i koja je trebalo da se leči u inostranstvu.

Otac pokojne devojčice Blagoja Krstanovski  obratio se  javnosti i izneo da Država ni u jednom slučaju nije postupila pravilno u Evinom lečenju, od tretmana hemoterapije do donošenja odluke za lečenje u inostranstvu, negirajući izjavu direktora Fonda za zdravstvo Dena Dončeva da nije bilo ponude iz nemačke klinike UNIKLINIK GISEN.

Direktor Fonda za zdravstvo RM Den Dončev je u untervjuu za makedonsku televiziju 24 izjavio da nije bilo ponude iz Nemačke več samo iz Turske i Italije, što po rečima oca male Eve nije istina jer je, kako kaže, lično odneo ponudu koju je iz nemačke klinike dobio mejlom.

Ovaj slučaj je u Republici Makedoniji podigao veliku prašinu po društvenim mrežama i nezvanično se saznaje da postoji mogućnost da direktor Dončev ima privatne dilove sa bolnicom u Turskoj. Javnost preko društvenih mreža traži ostavku direktora fonda Dena Dončeva i poziva ga na odgovornost.

Već troje dece iz Makedonije je poslato na lečenje u Tursku i sva tri lečenja su se završila smrtnim ishodom, i normalna je reakcija oca pokojne Eve da insistira na lečenju u Nemačkoj, te navodi da je pokušao da čak i preko ministra zdravstva Venka Filipče ubedi direktora fonda Dena Dončeva, da promeni odluku ali da je uspeo samo da dođe do sekretarice ministra.

Ovaj slučaj je potresao celu Makedoniju pogotovu kada je vladajuća partija odvojila silne milione za sporovođenje referenduma o promeni imena Republike Makedonije, dok se bolesna deca leče donacijama od SMS poruka.

Sunčica Stojanovska Zoksimovska iz NEZAVISNOG VESNIKA piše: I dok tešimo roditelje da Bog čuva deo raja za decu koja su prerano otišla kod njega, hajde da pogledamo šta mi radimo na zemlji? Vladajuća SDSM je u svom predizbornom programu obećala Fond za finansiranje za lečenje dece u inostranstvu, koji će morati HITNO da donosi odluke oslobođen od političkih i ministarskih pritisaka.” I da će to obećanje sprovesti u prvih šest meseci, a sada nakon godinu ipo od vladavine SDSM nema nikakve promene.

MAKEDONIJA: DEN DONČEV KRIV ZA SMRT MALE EVE?!

Javnost traži od premijera Zorana Zaeva da HITNO smeni direktora Fonda za zdravstvo Dena Dončeva i pokrene istragu za utvrđivanje odgovornosti.

Na pitanje novinara na održanoj press konferenciji u Vladi Republike Makedonije Den Dončev je odgovorio: Ovu tragediju lično saosećam, pitanje da li osećam odgovornost je tendeciozno.

Advertisements

Da li će premijer Zaev u sred referendumske kampanje napraviti pravi potez i doneti odluku o smeni Dončeva, i pokrenuti istragu o odgovornosti ostaje da se vidi.

A. M.