Ilić: Nema šta da stavljamo na referendum nešto što je naše

Ilić: Nema šta da stavljamo na referendum nešto što je naše

U ovom momentu nisu stvoreni uslovi za rešenje problema Kosova, izjavio je FoNetu predsednik Nove Srbije Velimir Ilić, koji zato smatra da je zamrznuti konflikt bolja opcija.

Ilić: Nema šta da stavljamo na referendum nešto što je naše
Screenshot

Ilić je, u okviru serijala razgovora Kosinus, ocenio bi za Srbiju bio loš bilo kakav sporazum sa Albancima sa Kosova po kojem ona gubi deo teritorije.

On nije zadovoljan učinkom Misije Euleks na Kosovu, jer smatra da nije osigurala bezbednost ni političarima, ni drugim građanima.

„Videli ste kako je hapšen član Vlade i kako je ubijen Oliver Ivanović. Znači, Euleks je nesposoban i zato bi trebalo da ode“, izričit je Ilić.

Pitanje Kosova trebalo bi da se vrati u Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (UN), „gde mu je i mesto“, rekao je Ilić novinaru Milenku Obradoviću.

Predsednik Nove Srbije ne veruje da je u ovom momentu moguć kompromis sa kosovskim Albancima, jer smatra da oni gledaju isključivo svoje interese i traže sve veće teritorijalne ustupke.

„Kosovo je okupirano i to su učinile međunarodne snage. Mi ne možemo ništa potpisivati, već moramo čekati bolju poziciju da se problem reši. Inače, sve je za Srbiju gubitak“, predočio je Ilić.

Prema njegovoj oceni, pitanje Kosova ne može se rešiti briselskim dijalogom, pošto je Brisel potpuno umrtvio taj proces i nije ništa pokazao.

Problem Kosova i promene granica moraju se staviti u Savet bezbednosti UN, ponovio je Ilić, uveren da je to „jedina institucija koja može da reši taj problem, kroz poštovanje Rezolucije 1244“.

On se protivi i nastojanju Kosova da dobije stolicu u UN, jer smatra da bi Srbija time priznala nezavisnost Kosova.

„Taj pojam stolice u UN je smešan. To su naši političari izmislili da bi sakrili pravu istinu. Kada nekome date stolicu u UN, dajete mu da bude priznata država“, objasnio je Ilić, koji tvrdi da je taj izraz prvi put čuo od Aleksandra Vučića.

Prema mišljenju Ilića, stanje u Srbiji je takvo da se srpska vlada i parlament ne izjašnjavaju o kosovskom pitanju, dok građane niko ništa ne pita.

Predsednik Republike sve radi sam, a u medijima gledamo da se stvari rešavaju u telefonskim razgovorima šefova država, ukazao je Ilić.

On je podsetio da je Srpska napredna stranka na vlasti već sedmu godinu i konstatovao da se rešenje kosovskog problema nije pomerilo ni za milimetar.

Ilić prigovara i što Skupština i Vlada Srbije nisu, kroz otvorenu raspravu, razmatrali problem Kosova, kako bi se videlo šta da se radi u ovom momentu.

On ne veruje u mogućnost da u Srbiji bude organizovan „pravi referendum“ o Kosovu na kojem bi se čulo mišljenje građana.

„Referendum namotiran veštački, gde se već sada radi priprema za te sigurne glasove, ne znači ništa“, napominje Ilić.

„To je i Slobodan Milošević radio jednom dok je bio na vlasti i ništa se njime nije dobilo“, podsetio je on i naglasio da bi parlamentarne stranke morale da kontrolišu čitav proces.

Eventualni referendum ne sme da bude pokriće za nečiju odluku o Kosovu, ocenio je Ilić, koji ne vidi svrhu referenduma na način kako ga Vučić najavljuje.

Nema šta da stavljamo na referendum nešto što je naše. Možemo na referendumu da raspravljamo o nekim drugim pitanjima. Ne vidim svrhu referenduma kakav Vučić predlaže, jer bi to bio referendum da se pokriju neke odluke, tvrdi Ilić.

On smatra da o Kosovu mora ozbiljno da se razgovara i da nijedan političar na vlasti nema pravo da taj problem rešava na način na koji se to danas radi.

Prema njegovom objašnjenju, vlast prvo tobože pita Srpsku akademiju nauka i umetnosti i Srpsku pravoslavnu crkvu kakav je njihov stav o Kosovu, ali odmah potom taj stav zanemaruje, jer joj ne odgovara.

Taj ko je na vlasti je doveden da reši pitanje Kosova. Nekoliko političara je u proteklim mandatima dovođeno da reši pitanje Kosova onako kako Srbiji ne odgovara, ocenio je Ilić i naveo da su prethodni smenjeni, jer nisu ispunili obećanje, pa je doveden novi vođa.

Kosovo za Srbiju znači mnogo, to je njeno svetilište, naglasio je Ilić i upozorio da bi srpski narod, u slučaju da izgubi Kosovo, izgubio korene i tradiciju.

Jednostavno, uzeti Srbiji Kosovo je kao čoveku odseći ruku. Kada bi neko pitao nekoga šta vam znači ruka, to je kao kada bi Srbina pitali šta mu znači Kosovo, zaključio je Ilić.

Agencije