Makron u rešenju za Kosovo neće nastupati bez Merkel

Francuskoj je u interesu da se pronađe trajno rešenje za Kosovo, i njen predsednik Emanuel Makron već je angažovan u takvim nastojanjima, što su pokazale i njegove poruke javnosti tokom posete Beogradu, kažu za Danas stručnjaci za evropsku politiku.

Naši sagovornici ocenjuju da Makron ima „velike ambicije“, o čemu govori i njegova želja da na jesen bude domaćin sastanka Beograda i Prištine u Parizu, nakon što je propao pokušaj organizovanja takvog skupa ovog meseca, ali da francuski lider neće „biti solo igrač“ u pokušajima rasplitanja „kosovskog čvora“, već da će „aktivno“ sarađivati sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i zvaničnim Briselom.

Naim Leo Beširi, izvršni direktor Instituta za evropske poslove, konstatuje za Danas da Makron „još uvek nema toliko uticaja na međunarodnom nivou da bi mogao sam da se uhvati u koštac sa problemom koji je nadživeo mnogo predsednika“.

– Dosadašnje posrednice u Briselskom dijalogu, Ketrin Ešton i Federika Mogerini, nisu mogle da izađu na kraj sa političkim elitama u Beogradu i Prištini i ono što gledamo danas je preuzimanje političkog pitanja rešavanja poslednjeg sukoba u Jugoslaviji od strane zemalja članica EU. Pitanje je koliko Makron ima kapaciteta i pregovaračkog kapitala da preuzme od Angele Merkel smirivanje tenzija u regionu koje bi mogle voditi trajnom rešavanju kosovskog pitanja, smatra naš sagovornik.

Prema Beširijevom mišljenju, predsednik Francuske svakako ima ambicije da ostavi veliki trag za sobom, ali je istovremeno realan i ne voli razgovore koje ne vode rešenju, „zato je i otkazao samit u Parizu, zakazan za početak ovog meseca, budući da je očigledno da Beograd i Priština nisu dovoljno politički zreli i da teško da imaju osećaj javnog interesa i budući da nisu uspeli da približe stavove o okviru za pravno obavezujući ugovor, koji će rešiti mnoga pitanja u odnosu Srbije i Kosova, što će defakto voditi i međusobnom priznavanju“.

– Međutim, uprkos Makronovoj ambiciji ubeđen sam da bez učešća SAD pitanja kao što su promena granica i uspostavljanje mira, nije moguće rešiti. Da li će lidere više motivisati pismo Trampa iz decembra ili Makronovo očekivanje rešavanja pitanja u narednim mesecima, ostaje da se vidi. S druge strane, možda nas iznenade novi saziv Evropske komisije, predsednica EK Ursula fon der Lajen i komesar za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj, iako takvih naznaka na vidiku nema, zaključuje Naim Leo Beširi.

Igor Novaković, istraživač Saveta za inkluzivno upravljanje, navodi za Danas da će Francuska biti aktivnija u traženju mogućnosti za otvaranje dijaloga, „koji će, nesumnjivo, ostati zvanično u okviru EU“.

– Međutim, svaka aktivnost će biti blisko koordinirana sa Nemačkom. Moguće je da je Francuska otvorenija za određena rešenja od Nemačke. Ali, treba imati u vidu da dosadašnje iskustvo pregovora između Beograda i Prištine sugeriše da akcenat treba staviti na normalizaciju dva društva, kako bi se osigurala održivost, pošto se sporazumi mogu potpisati, ali je pitanje da li će biti primenjeni, smatra Novaković.

Advertisements

Tokom posete Srbiji francuski predsednik je pre dva dana poručio da će organizovati jedan poseban sastanak sa rukovodstvom Kosova, sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, premijerkom Srbije Anom Brnabić i nemačkom kancelarkom. „Srbija i Kosovo su evropske države i mi moramo da pomognemo da se to prevede u činjenice“, rekao je Makron na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Vučićem. On je, govoreći o problemu Kosova, naglasio: „Nemam odgovor, nema magičnog rešenja ni u mom džepu, ni u nemačkom, SAD ili Rusije“…

Predsednik Vučić je naveo da francuski predsednik „razume težinu problema kada je reč o Kosovu i da se stvari ne mogu rešavati tako što niko ni od čega neće da odstupa“. On je najavio da će naredni sastanak Beograda i Prištine biti organizovan najverovatnije u septembru.

Haradinaj se boji novog rata

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj poručio je da „Kosovo strahuje zato što Srbija kupuje oružje“ i da se „boji novog rata“. Kako prenose prištinski mediji, on je ocenio da „pristup jednog dela međunarodne zajednice u odnosu na dijalog sa Beogradom podiže potrebu da se i Kosovo naoruža“. „Srbija kupuje oružje u Rusiji… Francuska je, takođe, postigla sporazum sa Srbijom za raketni sistem“, rekao je Haradinaj. On je izrazio odlučnost da kao šef vlade neće odustati od taksi na robu iz Srbije i BiH, tvrdeći da neće otvoriti tržište Kosova onima koji negiraju njegovo postojanje.

Veselji za privremeno ukidanje taksi

Predsednik kosovskog parlamenta Kadri Veselji izjavio je za Glas Amerike da podržava ideju o privremenom ukidanju taksi od 100 odsto na proizvode iz Srbije, „da bi se otvorio put za nastavak dijaloga“. Veselji, koji boravi u SAD, rekao je da rešenje vidi u srpskom priznanju kosovske nezavisnosti – „Kosova kao suverene države, u okviru postojećih granica“.

Izvor: Danas

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *