Mandić: Momira će se istorija sjećati, za razliku od izdajnika koji sada vode Crnu Goru!

Premijer Duško Marković kazao je da nije bilo zabrane niti stopiranja odavanja državnih počasti prvom predsjedniku Crne Gore Momiru Bulatoviću, već da za to nije bilo zakonskog osnova, niti inicijative za donošenje posebne odluke o tome.

On je na premijerskom satu kazao da Zakon o predsjedniku propisuje prava bivših predsjednika, koji su tu funkciju obavljali nakon obnove državnosti 2006. godine.

Marković je, odgovarajući na pitanje poslanika Demokratskog fronta (DF) Andrije Mandića ko je od predstavnika državne vlasti zabranio da se Momir Bulatović sahrani sa najvećim državnim počastima, kazao da “se nije moglo zabraniti i stopirati ono čega nema”.

Kazao je da je država uputila delegaciju koja je izjavila saučešće Bulatovićevoj porodici, u kojoj su bili predsjednik Skupštine, potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova.

Mandić je podsjetio da je Bulatović bio prvi predsjednik Crne Gore, izabran neposredno od građana i predsjednik Vlade Savezne Republike Jugoslavije (SRJ), koji je objavio početak odbrambenog rata protiv NATO pakta 1999.godine:

“Poznato je da se država Crna Gora sa najvećim državnim i vojnim počastima opraštala od onih koji su to neuporedivo manje zasluživali od Momira Bulatovića i zato tražim da nam saopštite imena onih ljudi iz državne vlasti koji su direktno stopirali odvanje državnih počasti jednoj od najvećih ličnosti u našoj istoriji, kako bi za njihovu sramotu znala sva Crna Gora”, rekao je Mandić.

On je kazao i da se divio Bulatoviću koliko je imao razumijevanja za svakog, podsjećajući da je rehabilitovao Golootočane i omogućio da dobijemo Trg Golootočkih žrtava.

Mandić je naglasio da je Bulatović bio vanserijskog kova i ponašanja, koji je rehabilitovao golootačke žrtve i da se dobije Trg golootačkih žrtava, vratio posmrtne ostatke dinastije Petrovića kralja Nikole i kraljice Milene i omogućio da se dostojno sahrane vojnici jugoslovenske vojske u otadžbini u Grblju i Grahovu.

„Govorio je da ste neznaveni, ali da ste nam najbliži. On je do zadnjeg daha pokušavao i radio na pomirenje Crne Gore“, naglasio je Mandić i odao priznanje predsjedniku ParlamentaIvanu Brajeviću koji je došao na komemorativnu sjednicu u Srpskoj kući.

„Neko je postojao gospodar jer mu je to dao striku, a neko jer je poubijao neke druge ljude, a Bulatović je prvi u crnogorskoj istoriji izabrani predsjednik od naroda“, naglasio je Mandić i dodao:

„Proćiće vrijeme i ovo će se gledati sa neke distance, a ja sam siguran da za pedesetak godina, istorija se neće sjećati ni vas ni nas, ali će se sjećati Momira Bulatovića, Slobodana Miloševića i Radovana Karadžića, koji su svi sa ovih prostora, a koji su se prvi suprostavili 90-tih godina toj velikoj takozvanoj ideji „Novog svjetskog poretka“, kada je i velika moćna Rusija bila na koljenima.

Mandić je naglasio da su se mnogi su se priklonili gazdama „Novog svjetskog poretka“, ali u nekoj maloj zemlji, u nekom malom srpskom narodu prvi otpor globalizmu i prvi otpor tom svjetskom poretku dali su Milošević, Bulatović i Karadžić i to će se proučavati u Evropi koja ovih dana se vraća sebi i traži puteve otpora ka globalizmu.

Istorija će pamtini one koji su poput Karađorđa, a ove lihvare i trgovce koji su uvijek naglašava Mandić imali „racionalni izbor“, istorija ih ne pamti.

„Tako će i crnogorske izdajnike iz 1997. godine koji su se opredijelili da od Crne Gore naprave nešto što nema veze sa tradicionalnom Crnom Gorom, naša nacionalna istorija neće pamtiti, osim kao neku stramputicu kao što pamti onog nesrećnog Sekulu Drljevića“, poručio je Mandić.

Izvor: Borba

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *