MARKO ĐURIĆ ODGOVORIO AMFILOHIJU !

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić kazao je danas da se ne seća da je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije sa „toliko zlovolje“ nastupao u javnosti u trenutku dok je Crna Gora napuštala državnu zajednicu sa Srbijom, kao i da se ne seća da je „proklinjao svoje pulene i miljenike iz prethodnih vlasti“ kada su „ćutali na proglašenje kosovske nezavisnosti“.

 

„Reći ću Vam sasvim iskreno, rizikujući da i sam postanem meta kletvi i besa, da su Vaše reči ubojite, otrovne i teške i da se njima mogu radovati samo neprijatelji našeg naroda, kojih nije malo ni na Kosovu i Metohiji, ni u republici iz koje dolazite“, navodi se u otvorenom pismu Đurića Amfilohiju.

On je kazao da Amfilohije unapred „tuži, presuđuje i govori“ kakva bi bila srpska politika.

„Izdajnikom nazivate srpskog predsednika, čoveka sa najvećom političkom težinom među Srbima, ne za nešto što jeste uradio, nego za nešto što Vi mislite da bi uradio“, rekao je Đurić.

Dodaje da uz uvažavanje svega što je Amfilohije učinio, kako je rekao, za opstanak Srpske pravoslavne crkve i njene svetinje u Crnoj Gori, pita se sa kakvim je pobudama prećutao da je „Srbija upravo pod rukovodstvom Aleksandra Vučića, dajući finansijska sredstva i podršku stručnih ustanova, potpuno ili delimično obnovila 49 crkava i manastira na Kosovu i Metohiji“.

„Uveren sam, visokopreosvećeni, da to jako dobro znate. Sve i da za to niste čuli, o tome ste, da ste hteli, mogli da se informišete od ostalih vladika i vernog naroda koji pohodi obnovljenu Banjsku, Gračanicu, Dečane, Draganac, kao i desetine novijih crkava koje je naša država pod rukovodstvom predsednika Vučića obnovila“, navodi se u otvorenom pismu.

On je kazao da Amfilohije može da se, kako je naveo, ljuti koliko hoće, ali da nije niko drugi nego Aleksandar Vučić odbio sve pritiske velikih sila da Srbija prizna nezavisnost Kosova i sprečio članstvo Prištine u međ

unarodnim organizacijama i doveo do 15 povlačenja priznanja.

„Bili biste, dakle, u pravu da ste predsednika Vučića nazvali ktitorom i zaštitnikom naše crkve i pravoslavne vere na Kosovu i Metohiji, umesto što ga optužujete za stvari koje ni izbliza nisu tačne“, rekao je Đurić.

„Da Aleksandar Vučić zaista jeste onakav kakvim ga opisujete, zbog čega bi onda upravo on bio glavna meta svakodnevnih napada svih albanskih i drugih antisrpskih političara i svih albanskih medija“, upitao je Đurić i poručio vladiki da „ne odmaže i ne deli u jeku borbe za ono što je Srbiji najvrednije“.

„Nemam nažalost nikakve sumnje da ste možda i bez namere obradovali sve naše neprijatelje, a rastužili mnoge iskrene i prave Srbe na svim meridijanima. Neka bi nam svima Gospod bio jedini sudija“, naveo je Đurić u otvorenom pismu.

Advertisements

Mitropolit crnogorsko-primorski SPC Amfilohije upozorio je ranije danas da će vlast u Beogradu „izdati Kosovo i Metohiju ako im samo nešto daju“ što, kako je naveo, povrđuje nedavna izjava predsednika Srbije Aleksandra Vučića da priznanja Kosova nema bez „kompromisnog rešenja“.

„Sram bilo njega i svakog drugog koji se odriče svoga bića, pamćenja, svetinja… Sramna je to priča“, kazao je Amfilohije obraćajući se vernicima ispred crkve svetih apostola Petra i Pavla u Starom Rasu kod Novog Pazara, gde se obeležava 1.000 godina od prvog pisanog pomena Raško-prizrenske eparhije SPC.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *