Marko Đurić: Ovo je kraj dijaloga!

Beograd — Priština je platformom koju je usvojila o dijalogu s Beogradom poslala poruku da je ovo kraj dijaloga, izjavio je direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.

Usvajanje platforme u kojoj se kaže da je jedini mogući ishod dijaloga priznanje, ne tretirajući prava i položaj Srba, predstavlja “ekser u kovčeg” i pokazuje da je Priština na ovaj način poslala poruku da je ovo kraj dijaloga, rekao je Đurić večeras na konferenciji za novinare.

“Odluka vlasti u Prištini stavila je Srbiju u najteži položaj još od 2011. kada su Albanci uz pomoć zapadnih partnera uklesali granicu na Jarinju i Brnjaku”, rekao je Đurić.

On je naveo da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić za sutra ujutru zakazao hitnu sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost.

Srbija će znati na pravi način da odgovori na izazov i da zaštiti nacionalne interese, položaj i prava našeg naroda na KiM i u Srbiji, rekao je Đurić.

“Odluka vlasti u Prištini stavila je Srbiju u najteži položaj još od 2011. kada su Albanci uz pomoć zapadnih partnera uklesali granicu na Jarinju i Brnjaku”, rekao je Đurić.

Đurić je rekao da tzv.platforma predviđa da jedini mogući ishod dijaloga sa Beogradom može da bude priznanje tzv. nezavisnosti Kosova, kao i da jedino moguće rešenje moze da bude ono definisano već postojećim tzv. ustavom Kosova, a da se pritom ni jednom jedinom rečenicom ne pominju prava i položaj Srba i drugih nealbanaca na KiM, niti njihove imovine, kao i položaj nase crkve.

“I sve drugo što predstavlja poslednji ekser u kovčeg dijaloga jasno pokazuje celokupnoj domaćoj i međunarodnoj javnosti da je Priština poslala jasnu poruku celom svetu da je ovo za nju kraj dijaloga”, rekao je on.

“Najpre su odlukom o nesprovođenju Zajednice srpskih opština zadali jedan suštinski fatalan udar dijalogu, zatim usvajanjem anticiivlizacijskih taksi zadali drugi udar koji je stvorio nemoguć ambijent za dijalog, i sada ovim konačnim činom, poslednjim ekserom poslali su jasnu poruku da je ovo za njih kraj dijaloga i da je dijalog za njih završen”, rekao je Đurić.

Đurić se obratio i svetskoj javnosti i podsetio da je predsednik Aleksandar Vučić proteklih meseci upozoravao celokupnu međunarodnu javnost da će ako dođe do usvajanja ove platforme to za dijalog biti konačan kraj svega.

“I sam sam bio prisutan kada je predsednik upozoravao i Federiku Mogerini i različite druge zvaničnike i kada su mu oni obećavali da ovo ne da neće biti usvojeno nego da ovakav akt, ovakva platforma protiv dijaloga nikada neće doći ni na dnevni red parlamenta u Prištini” , naveo je Đurić.

On je istakao da sada kada je ova platforma protiv dijaloga, mira i budućnosti usvojena, “jedini odgovor tih ljudi je ćutanje”.

Đurić je dodao da je predsednik Aleksandar Vučić zakazao za sutra u 8.30 hitnu sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost. On je istakao da će Srbija znati da na pravi način odgovori na izazov koji je pred nju postavljen.

Advertisements

“Nećemo prenagliti ali Srbija će znati da zaštiti državne i nacionalne interese po pitanju Kosova, položaj i prava našeg naroda na KiM i u čitavoj Srbiji”, poručio je on. Kako je dodao, mi ćemo donositi svoje odluke, a više o tome će se znati sutra.

Tanjug