Subotica, Foto: Branimir Vrbaški/ Screenshot

Masovni protesti “1 od 5 miliona” širom Srbije

Masovni protesti “1 od 5 miliona” širom Srbije

Protesti građana “Jedan od pet miliona” održavani su u nekoliko gradova širom Srbije.

Protestovali građani u Nišu, Smederevu, Novom Sadu, Subotici, Kruševcu, Šapcu, Pančevu, Užicu, Kraljevu, Loznici, Kikindi, Valjevu, Leskovcu, Zaječaru, Vranju, Požarevcu i Čačku.

Okupljeni nose različite transparente i zastave. Zahtevi se ponavljaju – ostavka vlasti, pristojna i slobodna Srbija, jednaki uslovi za sve i rešavanje lokalnih problema.

U Novom Sadu je protest bio posvećen borbi za slobodne medije. Građani su se okupili ispred Srpskog narodnog pozorišta, gde su održani govori, a okupljenima su se obratile novinarke Gordana Suša i Branislava Opranović, kao i novinar Željko Bodrožić. Okupljeni nose zastave Srbije i Vojvodine, a najčešći transparent ponovo je “Novi Sad mora biti slobodan grad”.

Masovni protesti "1 od 5 miliona" širom Srbije
Novi Sad, Foto: Branimir Vrbaški

Na protestnoj šetnji u Leskovcu okupljeni građani zahtevali su da se predsedniku Aleksandru Vučiću oduzme titula počasnog građanina Leskovca, kao i da gradonačelnik tog grada Goran Cvetanović podnese ostavku.

Čačani su tražili ostavku gradonačelnika Miluna Todorovića zbog zagađene Zapadne Morave, bioskopa “Sutjeska”, odliva mozgova, stranačkog zapošljavanja i urbanističke mafije. Ponovili su zahteve i na republičkom nivou.

U Užicu su se građanima obratili prof. Čedomir Čupić, nekadašnji sudija Ustavnog suda dr Zoran Ivošević, kao i predstavnici malinara. Organizatori protesta rekli su da im gradske vlasti nisu dale struju za ozvučenje i pored toga što je skup uredno prijavljen. Na skupu su se čuli uglavnom zahtevi za ostavku Vučića i ministra poljoprivrede Nedimovića.

Protest u Kraljevu je održan četvrti put, u organizaciji Udruženja starosedelaca Kraljeva. Nakon okupljanja ispred zgrade Skupštine grada, građani su krenuli ulicama grada do nadvožnjaka, kako su organizatori rekli – “da obiđu radove”.

U Kruševcu, na Trgu glumaca, protest je održan treću nedelju zaredom. Zahtevi okupljenih građana su nepromenjeni – ostavke čelnika grada, nadzornog odbora i direktora Toplane, upola manji računi za grejanje u naredna tri meseca, veća bezbednost, kvalitetnija zdravstvena zaštita, pravo na istinite informacije i drugačije mišljenje u medijima.

U Pančevu su na protestu govorili profesor pančevačke Gimnazije u penziji Petar Markuš i Marčelo. Građani su porukama na svojim trasnparentima poručili da nisu zadovoljni time kako u gradu funkcioniše gradski prevoz i izrazili su nezadovoljstvo pristrasnim radom lokalne TV Pančevo.

Na Trgu “Karađorđev dud” počeo je protest Smederevaca. Glumac Dušan Vulić je pozvao građane da ne budu apatični, već da se uključe u društveni život.

Na početku protesta “Jedan od pet miliona” u Valjevu, nezadovoljnim građanima obratili su se profesor u penziji Radovan Marijanović i novinar Srđan Škoro. Pojedini građani su tokom protestne šetnje nosili zaštitne maske, ukazujući na nerešen problem aerozagađenja.

Bez stranačkih obeležja, uz pištaljke i parole, Šapčani su četvrtog petka zaredom prošetali gradskim ulicama, zahtevajući smenu aktuelne vlasti i predsednika, pravo na slobodu rada i govora i prave ljude na pravim mestima.

Lozničani traže promenu vlasti, pravo na slobodu govora, veće plate i ulaganja u poljoprivredu i zdravstvo, dok su Zaječarci osudili prošlonedeljni napad na svog aktivistu Vladimira Petkovića Zigija, kada je usred dana zbog nošenja bedževa bio meta nasilja.

Nekoliko stotina ljudi okupilo se večeras na trećem protestu “Jedan od pet miliona” pod parolom Za Vranje bez straha, a protestna šetnja najavljena je i za iduću nedelju u 18 sati.

Predvođeni bubnjarima, učesnici protestne šetnje u Vranju obišli su centralne ulice, a pored ostalog zadržali su se ispred zgrade gradske uprave, gde je juče održan miting na kome su o uspesima vlade govorili predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić. Građanima Vranja na protestu su se obratili doktor Zdravstvenog centra Vranje Nenad Nedeljković i istoričar Čedomir Antić.

Advertisements
Masovni protesti “1 od 5 miliona” širom Srbije

IZVOR: B92, BETA, RTS, BALKANSKA

Advertisements