Mekalister sa Vučićem, “sutra” o porukama koje nosi.

BEOGRAD – Predsedavajući Spoljnopolitičkog odbora i izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister sastao se danas u Beogradu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem.

Na pitanje Tanjuga Mekalisteru, na ulasku u zgradu Predsedništva, sa kakvom porukom dolazi u Beograd, on je odgovorio:

“Sutra je konferencija za novinare…Prvo moram da razgovaram”.

Sastanku prisustvuje i šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici, a sa Mekalisterom će, kako je najavljeno, na sastanku biti i delegacija Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta.

Visoka delegacija EP boraviće u Beogradu, a zatim i u Prištini, do 2. marta.

Mekalister sa Vučićem, "sutra" o porukama koje nosi.
Screenshot

Tеma razgovora bio jе i problеm u dijalogu izmеđu Bеograda i Prištinе, uz saglasnost prеdsеdnika Vučića i prеdsеdavajućеg Mеkalistеra da jе nеophodno ponovno uspostavljanjе pozitivnog okružеnja, kako bi bili stvorеni uslovi za nastavak dijaloga.

Prеdsеdnik Vučić jе naglasio da očеkujе da mеđunarodna zajеdnica nе ćuti na činjеnicu da Albanci nisu provеli nijеdnu tačku Brisеlskog sporazuma i da su uvеli anticivilizacijskе taksе na robu iz Srbijе, ponovo istakavši stav Srbijе da ćе, tеk kada to budе ispunjеno, biti stvorеni uslovi za nastavak dijaloga.

“Cilj posete je procena političke situacije na terenu kao i trenutnih odnosa Srbije i Kosova sa EU, uključujući i reformsku agendu, ali i dijalog Beograda i Prištine u kome posreduje EU”, najavljeno je prošle nedelje u Evropskom parlamentu.

Mekalister zvao i Sergeja Trifunovića?

Predsednik Pokreta slobodnih građana Sergej Trifunović jedini je od predstavnika opozicije, osim Saveza za Srbiju (SZS), pozvan na sastanak sa delegacijom Evropskog parlamenta i izvestiocem EP za Srbiju, saznaje FoNet.

Trifunović je pozvan na sastanak, ali nije u mogućnosti da se odazove pozivu jer je u inostranstvu zbog poslovnih obaveza, rečeno je FoNetu u PSG.

Istovremeno, u Demokratskoj stranci Srbije (DSS) potvrdili su da nisu pozvani na sastanak, ali ističu kako ne bi išli ni da su dobili poziv.

“Niti smo pozvani, niti bismo išli i da jesmo. Strane diplomate primamo isključivo u sedištu stranke”, rekao je predsednik DSS Miloš Jovanović za FoNet.

Poziv nisu dobili ni predstavnici Liberalno-demokratske partije, dok su u pokretu Dosta je bilo (DJB) za FoNet rekli da za razliku od prethodnih sastanaka, ovaj put nisu pozvani.

Po oceni DJB, “očigledno je da otvorena kritika licemernosti EU i njihove pogubne podrške Aleksandru Vučiću ne prija demokratskim ušima EU birokrata”.

“Na svakom sastanku do sada, Saša Radulović je jasno lično rekao Dejvidu Mekalisteru da podrška Evropske unije autokratama na Balkanu i njihova rečenica ‘Srbija ide u dobrom pravcu’, ima pogubne posledice po demokratiju na Balkanu”, navode je DJB.

Taj pokret ističe i da je Mekalister svaki put “bio vidno nezadovoljan što mu se to tako direktno saopštava”, te je verovatno ovog puta odlučio “da se malo sačuva”.

“Katastrofalan medijski mrak, urušavanje demokratije, manipulacije izbornim procesom, zastrašivanje i ucenjivanje birača, kupovina glasova, obesmišljavanje rada Narodne skupštine – sve je to dokaz pogubnog uticaja trenutne vlasti koja uživa bezrezervnu podršku EU birokrata, uključujući i Dejvida Mekalistera”, naveo je DJB u odgovoru FoNetu.

Na sastanak nije pozvana ni Stranka moderne Srbije (SMS), čiji predstavnici su i poslanici u Skupštini Srbije.

“Koliko samo videli u protokolu, plan je da se gospodin Mekalister sastane samo sa predsednicima i zamenicima Odbora za spoljne poslove, Odbora evropske integracije i Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje”, rekla je agenciji FoNet predstavnica SMS Tatjana Macura.

Ranije danas Savez za Srbiju potvrdio je da će predstavnici SZS sastati sa Mekalisterom.

Izvor: RTV