Mi Evropi (ne) značimo

Davno smo počeli, i to vrlo dobro, braniti Evropu i biti na braniku njenih civilizacijskih tekovina. Branili smo Evropu  na Kosovu 1389.godine i bili zatočnici odbrane Hrišćanstva od napada nečega novog, neke nove sile koja je pretila da proguta sve pred sobom. Manje više smo uspeli, više na našu štetu nego na korist. Branili smo je i 1914., branili smo je i 1941. Pretrpeli smo ogromne demografske katastrofe od kojih teško da ćemo se u skorije vreme oporaviti. Cena toga se zna-cena je Sloboda. Ko iskreno i strasno ljubi Istinu, Slobodu i Otadžbinu, slobodan je i neustrašiv kao Bog, a prezren i gladan kao pas, reče veliki Petar Kočić. Njegove reči vrede i danas, za Srbiju koja kuca pred dverima Evrope. Naravno, mi smo geografski i civlizacijski već deo Evrope ali politički nismo jer nismo deo slagalice političkog konglomerata koji se naziva Evropska Unija.

Počeli smo od toga da budemo sila koja je hrabro branila vrata Evrope do toga da besciljno skitaramo od poglavlja do poglavlja, od uslova do uslova, od danas do sutra. I opet, isto, opet je na stolu pitanje svih pitanja-Kosovo i Metohija. Samo, ovoga puta nije protivnik isti a nismo ni mi isti. Protivnika smo (manje više) velikim delom sami stvorili. Mi nismo isti jer želimo da verujemo da smo mali, beznačajni i da smo periferija nečega iza čega nema dalje, nema boljeg i nema dostupnijeg.

Istini za volju, pregovori i sa Unijom i sa odmetnutim delom teritorije će se sasvim izvesno odužiti. Ono što je bitno jeste da se okrenemo sami sebi i za to vreme preispitamo obe strane medealje. Postaviti pitanje , da li mi Evropi značimo? U dubljem, duhovnom, civilizacijskom smislu mi smo, svakako, deo temelja Starog kontinenta. Međutim, realpolitički gledano, danas, uzimajući u obzir složenost međudržavnih odnosa i diplomatskih povlačenja poteza mi smo Evropi polje potkusurivanja sa Ruskom Federacijom. U tom smislu nas Evropa želi ali ne da budemo deo njene porodice, nego da budemo samo igrači koji sviraju kako njoj odgovara. Vreme će pokazati i dokazati koja politička volja će pobediti ali činjenično stanje pokazuje da nas Evropa u ovakvoj kompleksnoj situaciji ne želi. ”Priznajte Kosovo i eto vas u Uniji” reći će sadašnja Evropa, međutim, mnoga kola mogu igrati na sličnu muziku. Do nekog novog boljeg sutra, ostaje nam da se nadamo da ćemo se konačno okrenuti sami sebi. Do tada, Evropo, reformiši se i preispituj sopstvene greške iz prošlosti gradeći bolju budućnost nego što jeste sadašnjost.

Bojan Milić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *