Milić: Palmer u Prištini jasno stavio do znanja kakva je politika SAD prema Srbiji

Vest da je specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan Metju Palmer u Prištini rekao da je uslov za pristupanje Srbije EU priznanje nezavisnosti takozvane države Kosovo po ko zna koji put potvrdila je kakvu igru igra SAD kada je u pitanju problem Kosova i Metohija. Povodom Pelmerovog stava politički analitičar Bojan Milić je dao komentar za Balkanska

-Poznata stvar kada je stav američke administracije prema problemu Kosova u pitanju. Još jedna potvrda da su iluzije da je dolaskom Trampa na mesto predsednika kurs spoljne politike pred promenama. Videla se neviđena euforija ovde u Srbiji u vreme izborne trke između njega i Klintonove. Za Trampa je, kao što bi bilo i za Klintonovu, da je u Beloj kući Kosovo završena priča i treba učiniti sve da se Srbija ”natera” da dođe do nekakvog ”međusobnog priznanja”. Stavovi njegove administracije govore da tu nema ni govora o najavi nekakve ”podele” koju tobož zagovara predsednik  Tramp.

Palmer je izjavio da predsednik Srbije zna da je uslov za Srbiju za ulazak u EU priznanje nezavisnosti takozvane lažne države Kosovo

-Pa naravno da predsednik Vučić zna da je uslov EU da Srbija prizna Kosovo. Mislim da je to svakome jasno  ovde u Srbiji i širom regiona. Ali, iako zna da je Kosovo za Zapad završena priča predsednik takođe zna da je nemoguće držati zemlju izolovanu od problema koji je se direktno tiče a to bi se postiglo prekidom svake vrste diplomatisanja sa našim Zapadnim partnerima. Želim još nešto da istaknem-ruski zvaničnici ni jednom do sada nisu otišli u zvaničnu posetu Prištini, Rusija nam ne nudi nikakve podele-za Putina je južna srpska pokrajina sastavni deo jedne suverene, međunarodno priznate države Republike Srbije.

Palmer je takođe istakao da Srbija treba da prekine kampanju povlačenja priznanja Kosova

-Još jedan primer suludih potražnji Zapadnih partnera prema Beogradu. Dakle, u redu je kada Tirana i Priština prave nekakve zajedničke platforme po pitanju viđenja budućnosti regiona a nije u redu kada Srbija lobira za spas sopstvene teritorije. Mešanje Albanije u pitanje Kosova je mešanje jedne inostrane zemlje u stvari susedne zemlje. Šta bi gospodin Palmer rekao kada bi predsednik Vučić i lider srba iz Republike Srpske Milorad Dodik izašli za zajedničkom platformom po pitanju odugovlačenja bošnjačke strane povodom konstituisanja institucija na nivou BiH?!

-Jasno je šta Zapadu smeta, sve tešnje veze Moskve i Beograda, stoga su sada na delu ubrzani postupci zapadnih poklisara koji treba da dovedu do toga da se udahne život ”državotvornosti” njihovom čudovišnom čedu zvanom Kosovo kao i da se BiH što pre uvuče u NATO-pakt  nakon čega bi bila podeljena na nekakve regione koji bi ispresecali granice Republike Srpske i tako unitarizovale BiH. Time bi misija Vašingtona i Brisela na Balkanu bila završena.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *