Milivojević: Tadić je krivac što je “porodio” SNS; Janjić: Rehabilitovao je Miloševićevu politiku

Milivojević: Tadić je krivac što je “porodio” SNS; Janjić: Rehabilitovao Miloševićevu politiku

Da li se nekadašnji predsednik Srbije aktivnije vraća u politički život

Građani (ni)su oprostili Tadiću

Da damo priliku i onima koji viču „ua“, jer ovo je demokratija – poručio je bivši predsednik Republike i lider SDS Boris Tadić, nakon što se popeo na binu ispred Doma Narodne skupštine, na subotnjem protestu „Svi kao jedan“.

Milivojević: Tadić je krivac što je "porodio" SNS; Janjić: Rehabilitovao Miloševićevu politiku

Piše: Miloš. D. Miljković

Međutim, ta poruka samo je dodatno isprovocirala okupljene, pa su zvižduci postali jači.

„Vama koji zviždite, molim vas samo za malo pažnje, jer ovo je važan trenutak da bismo izvršili kakvu-takvu promenu u Srbiji“, rekao je bivši predsednik. Tadić je ostao na bini i održao prvi govor na velikom mitingu opozicije od kada je 2012. godine u drugom krugu predsedničkih izbora izgubio od Tomislava Nikolića (SNS).

Kako je Tadićev govor odmicao, smanjivao se i nivo negodovanja demonstranata. Tadić sa bine nije ispraćen aplauzom, ali nije bilo ni otvorenog iskazivanja nezadovoljstva, kao u trenutku kada je stao pred okupljene građane.

Politikolog Cvijetin Milivojević smatra da bi za Borisa Tadića i njegovu dalju političku karijeru bilo mnogo bolje da je na častan način otišao iz Demokratske stranke, nakon što je izgubio predsedničke izbore i pošto nije uspeo da formira vladu.

Screenshot

– S druge strane, realno gledajući, kada uporedite Borisa Tadića kao predsednika Republike sa današnjom vlašću u Srbiji, većina građana može sa žalom da se seća tih vremena. To je bio vrlo demokratski period u odnosu na ono što danas gledamo. Zvižduci su takođe deo bavljenja politikom, to nije ništa nenormalno. Ipak, činjenica da ga opoziciona javnost na neki način ipak prihvata, govori da postoji žal za vremenima od pre sedam godina – navodi Milivojević.

Prema njegovom mišljenju, Demokratska stranka, to jest Boris Tadić i njegovi najbliži saradnici, direktni su krivci jer, ne samo da su „porodili“ SNS, već su je krstili, dali legitimitet i preimenovali u takozvanu „evropsku stranku“. Milivojević ukazuje da je „proračun“ demokrata na čelu sa Tadićem bio loš, jer ne samo da nisu „porodili“ novu evropsku stranku, već su stvorili „monstruma“ koji ih je progutao.

– Oni koji su u subotu zviždali se zapravo sećaju tog vremena, bez obzira da li su bili članovi ili simpatizeri DS-a. Drugi deo koji je zviždao čine mladi ljudi koji su načuli da je Boris Tadić nekada bio vlast, pa po inerciji ne može da im bude previše simpatičan – objašnjava Milivojević.

Ipak, on dodaje da veći deo „šetača“ prihvata kao normalnu činjenicu da Boris Tadić bude potpuno legitiman i meritoran učesnik na protestu, upravo iz žala za vremenima od pre sedam godina, ukoliko se ograničimo na pojam demokratije. „Tadić je prototip velikog demokratskog lidera u odnosu na ove koji danas vladaju Srbijom“, zaključuje Milivojević.

Politički analitičar Dušan Janjić s druge strane smatra da Boris Tadić svojom pojavom ne može da doprinese Savezu za Srbiju, te da bi on bilo kom pokretu više oduzeo nego dao. Prema njegovom viđenju, narod Tadiću možda ne bi zviždao kada bi on želeo da se suoči sa svojim delima.

Milivojević: Tadić je krivac što je “porodio” SNS; Janjić: Rehabilitovao Miloševićevu politiku
Screenshot

– NJega narod pamti kao jednog čoveka koji apsolutno nije zaslužio da bude toliko dugo na vrhu države i koji je do poslednjeg momenta vukao pogrešne poteze. Tadić je otišao na predsedničke izbore godinu dana ranije, sa lošom procenom da će pobediti Tomislava Nikolića. On je zapravo rehabilitovao Miloševićevu politiku preko Ivice Dačića – smatra Janjić.

Prema njegovoj oceni, Tadić je svojim potezima zapravo omogućio SNS-u preuzimanje vlasti i podstakao kod „naprednjaka“ tendencije da imaju više od 51 posto kontrole vlasti.

Nova: Nismo u SZS

Advertisements

Beograd – Nova stranka ističe da u izveštavanju Danasa u štampanom i elektronskom izdanju nije istaknuto da nije članica Saveza za Srbiju, već samo potpisnica Sporazuma sa narodom, te da se zato lider Nove stranke Zoran Živković ne može označiti u izveštaju izrazom „učestvovali i govorili lideri Saveza za Srbiju“.

Izvor: Danas

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *