Ministri su sigurni sve dok se ne zamere Vučiću

Nastavlja se sukob članova Vlade Srbije povodom državne politike prema KiM Sukob dvojice ministara u Vladi Nenada Popovića i Ivice Dačića povodom državne politike prema Kosovu i Metohiji neće dovesti do rekonstrukcije, ali ni pada Vlade.

Piše: Mirjana R. Milenković

Pozicije ministara u sporu sasvim su sigurne, sve dok neko ne od njih ne uđe u klinč sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, koji o svemu odlučuje. A to se do sada nije dogodilo, komentarišu politički analitičari za Danas.

Da je Vučić taj koji o svemu odlučuje, kako tvrde naši sagovornici, potvrđuje i to što se obojica ministara u svojim izjavama pozivaju na Vučića i postavljaju kao njegovi zaštitnici.

„Tu je situacija jasna, Popović ne podržava ono što je izneo predsednik Vučić. Ako neko misli da je Popović napao mene, taj nema pojma o politici“, rekao je Dačić.

On je dodao da se ne pamti da je neko toliko napao predsednika Vučića, kao što je to učinio ministar za tehnološke inovacije Nenad Popović kritikom ideje da je razgraničenje moguće rešenje za Kosovo.

Dačić je ocenio da je neshvatljivo „busanje u grudi Popovića“, koje je i za Srbiju „veoma štetno“, jer vodi ka nejedinstvu, ali je i pojasnio da je Popović verovatno pogrešno informisan da je ruski predsednik Vladimir Putin protiv ideje razgraničenja i da zbog toga iznosi takve stavove.

„Pre pet godina Putin se saglasio sa ovim predlogom“, rekao je Dačić.

Komentarišući Dačićevu izjavu da je brutalno napao predsednika Vučića, Popović u izjavi za Danas kaže da onaj ko misli da će Ivica Dačić ostati lojalan predsedniku Vučiću, „taj nema pojma o politici“.

„Dačić je do sada već jedanput izdao Vučića. Javno je stavio potpis 2008. za podršku Vučiću za gradonačelnika Beograda, da bi ga posle tajno pogazio i dogovorio vlast sa Tadićem i Đilasom. Ja se svojih uverenja ne odričem i ne izdajem ljude kojima pružim ruku. Celo Kosovo je za mene Srbija. Ni metar manje. Ostajem lojalan svojoj politici i po cenu da ne budem u vlasti“, kaže za Danas ministar za tehnološke inovacije Nenad Popović.

On dodaje da će o svom radu u Vladi razgovarati isključivo sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, sa kojim se i dogovarao o ulasku.

„Dačić se o tome ništa ne pita, on se sa mnom nije dogovarao kada sam ušao u Vladu“, objasnio je Popović, odgovarajući tako na pitanje ministra spoljnih poslova zašto je i dalje član Vlade ako ne podržava njenu politiku.

Popović navodi i da se zalaže isključivo za poštovanje Ustava i preambule koja govori da je celo Kosovo Srbija, a da politiku razgraničenja o kojoj govori Dačić nije utvrdio ni jedan državni organ. Po Popoviću, rešenje za Kosovo treba da bude kompromisno, odnosno da Kosovu treba dati „najveću autonomiju koja trenutno postoji u svetu“.

Na čijoj strani je u sporu dvojice ministara, predsednik Vučić pokazao je još na početku sukoba kada je Popovića pitao zašto nije zaštitio Kosovo 2008. godine.

„Svaka čast, tako bi i trebalo, i super je to, ali zašto Kosovo nisi zaštitio 2008, kada si bio potpredsednik tada vladajuće DSS? Kada su Albanci doneli odluku o nezavisnosti, kojom direktno krše Ustav iz 2006, naša država nije radila ništa. Svađali su se predsednik i premijer, više se dodvorio Tadić nego Koštunica, pa je prvi nastavio da vlada, a drugi otišao sa vlasti. Svi ti danas nam sole pamet o Ustavu“, izjavio je Vučić. (Nenad Popović je ranije bio u Demokratskoj stranci Srbije Vojislava Koštunice.)

Boban Stojanović, politički analitičar, kaže za Danas da nije ni prvi, a ni poslednji put, da se članovi Vlade međusobno svađaju.

„Jeste prvi put da je sukob na ovoj relaciji, ali reakcija Popovića jasno govori ko odlučuje o svemu, a to je Vučić. Dok neko ne uđe u javni sukob sa njim, Vlada i svi u njoj su sigurni“, kaže Stojanović. Prema njegovim rečima ovakvi sukobi mogu biti fingirani, a kada su realni gotovo da ne mogu da utiču na stabilnost vlade Srbije.

Dejan Vuk Stanković, politički analitičar, kaže za Danas, da je sukob na relaciji Popović – Dačić principijelan. „To nije mali i nevažan politički spor, jer je suštinski vezan za interpretaciju i buduće rešenje kosovskog problema. Sukob ipak nema domet da uzdrma vlast, jer o sudbini vlade odlučuje SNS. Međutim sukob dvojice ministara koji se otvoreno sukobljavaju i uzajamno osporavaju oko suštinski važnog pitanja ostavljaju loš utisak u medijima i javnosti“, zaključuje Dejan Vuk Stanković.

Do sukoba ministara došlo je prethodnih dana, nakon što je Ivica Dačić potvrdio da je predlog razgraničenja zvanična politika Beograda, ali da se još ne zna o kojim granicama je reč. Nakon toga je Popović kritikovao Dačića, posle čega je Dačić postavio pitanje učešća Popovića u Vladi.

Izvor: Danas