Miro Lazović: Jedino građani izlaskom na ulice mogu uozbiljiti vlast i menjati stanje u državi

Miro Lazović: Jedino građani izlaskom na ulice mogu uozbiljiti vlast i menjati stanje u državi

Ne verujem da kod nas postoji kritična masa koja je spremna izaći na ulice i tražiti promenu stanja

Miro Lazović: Jedino građani izlaskom na ulice mogu uozbiljiti vlast i menjati stanje u državi
Foto: Al jazeera

Pola miliona nevažećih listića je znak da nešto nije uredu, kazao je za Avaz.ba Miro Lazović, ratni predsednik Skupštine Republike Bosne i Hercegovine.

Dodaje da treba sačekati konačne rezultate, ali, kako kaže, u svakom slučaju, ogroman broj nevažećih listića pravi razne kombinacije i kod pobednika, a naročito kod onih stranaka koje nisu zadovoljne rezultatima izbora.

– Centralna izborna komisija bi trebala na najozbiljniji mogući način utvrditi je li bilo nepravilnosti u toku glasanja, lažiranja, jesu li se neki birački odbori nečasno postupili i kreirali rezultate olovkom, a ne voljom glasača. Takođe, i međunarodna zajednica trebala bi upozoriti da ovoliki broj nevažećih listića nije u skladu s principima i praksom demokratskih izbora – rekao je Lazović, ali i izrazio sumnju da će se nešto promeniti jer su i ranije u BiH ukazivali na izborne krađe pa se ništa nije desilo.

Nažalost, naše javno mnijenje je inertno, tvrdi Lazović.

Advertisements

– Naši građani nisu navikli da putem javnih protesta, izlaskom na ulice, menjaju stanje u državi. Praksa pokazuje da jedino građani izlaskom na ulice mogu uozbiljiti vlast i menjati stanje u državi. Naši građani nisu ni bili zainteresovani da izađu na izbore, procent od 53 posto je mali za državu kakva je BiH. Postojeće nacionalne stranke imaju stalno biračko telo koje je disciplinovano i izlazi na izbore, a ovo komforno građansko glasačko telo zadovoljava se kritikom. Ne verujem da kod nas postoji kritična masa koja je spremna izaći na ulice i tražiti promenu stanja, čak i zakona koji bi doveli do toga da se u BiH izborima rešavaju stvari na način da se poštuje volja građana, a ne da se manipuliše i krade tokom izbornog procesa – rekao je Lazović za Avaz.ba

Izvor: Avaz