Mogerini: Dijalog Beograda i Prištine da se okonča do juna ove godine!

Mogerini: Dijalog Beograda i Prištine da se okonča do juna ove godine!

Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini zatražila je 8. januara tokom sastanka sa kosovskom pregovaračkom ekipom ukidanje takse od 100 odsto za proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine (BiH) .

Mogerini: Dijalog Beograda i Prištine da se okonča do juna ove godine!

Ona je zatražila i okončanje dijaloga s Beogradom do juna ove godine, izjavio je kopredsedavajući kosovske delegacije Špend Ahmeti.

Ahmeti je za portal Metro kazao da je Mogerini zatražila i da sporazum bude u skladu sa evropskim standardima i da ne sadrži podele po etničkim linijama.

On je rekao da je odluku o taksama Vlada Kosova donela zbog „napada Srbije prema Kosovu“ i ocenio da Priština treba da odgovori na takve napade, jer to predstavlja potvrdu subjektiviteta Kosova.

Dodao je i da nisu stvoreni uslovi za ukidanje takse.

„Međutim mi imamo obavezu konsultacija i pripremu strategija za dijalog. Državna delegacija će se konsultovati sa Vladom, ali smo mi usredsredjeni na punu funkcionalizaciju delegacije i komisija. Posle toga možemo razgovarati o svakoj temi posebno uključujući trgovinu sa Srbijom“, kazao je Ahmeti.

Povodom zahteva Mogerini za brzo okončanje sporazuma Ahmeti je istakao da Priština misli drugačije i da je Kosovu potreban brz, ali kvalitetan sporazum koji će „jednom za svagda rešiti otvorena pitanja sa Srbijom“.

U vezi sa sadržajem sporazuma Ahmeti je podvukao da se i kosovska strana zalaže za ostvarivanje evropskih vrednosti, bez podele na etničkim linijama ili etnički teritorijalnoj autonomiji, kao što je to utvrđeno u rezoluciji koju je usvojila Skupština Kosova prilikom izbora kosovske pregovaračke ekipe.

„Za Skupštinu i narod Kosova sporazum Kosova i Srbije bio bi prihvatljiv ako obezbedi priznanje Srbije i da jednom za svagda okonča sukob dve zemlje“, naveo je Ahmeti.

Inače, danas je Koha objavila da Kosovo priprema zabranu kretanja za vozila iz Srbije.

Mogerini: Dijalog Beograda i Prištine da se okonča do juna ove godine!

Beta