Momčilo Trajković: Predsedniče, koliko si ti spreman da platiš da ostaneš na vlasti?

Momčilo Trajković: Predsedniče, koliko si ti spreman da platiš da ostaneš na vlasti?

„Postoje oni koji kažu da žele konačno sopstvenu državu i da su spremni da plate cenu kolika god bila. Pitam građane Srbije: koliku cenu smo spremni da platimo? Кoliko smo platili već u prošlosti zbog pogrešne politike. Vreme je da počnemo da razmišljamo o ljudima, naravno čuvajući svoje interese i dobijajući najviše što je moguće,“ na ove reči predsednika Srbije podsetio je jedan od dugogodišnjih lidera sa Kosova i Metohije Momčilo Trajković u novom otvorenom pismu Vučiću.

Odmah potom i postavio ono za koje misli da je „pravo“: „Pravo pitanje gospodine predsedniče nije koliko smo mi kao narod spremni da platimo za КiM, već koliko si ti spreman da platiš da ostaneš na vlasti?“, prenosi kossev.info.

Pismo je podsetnik na godinu dana od razgovora sa Aleksandrom Vučićem u Beogradu, posle ubistva Olivera Ivanovića.

Prema informacijama koje je u javnost iznosio Momčilo Trajković i SNF, više je tačaka politike oko KiM-a sa srpskim predsednikom dogovoreno tada, a razgovor se gradio oko ideje kako da se po pitanju Kosova i Metohije partijska politika „pretvori“ u nacionalnu i državnu.

Momčilo Trajković: Predsedniče, koliko si ti spreman da platiš da ostaneš na vlasti?
Foto: Privatna arhiva

„Predsednik se često žali i kuka pred nama da ne vidi rešenja. Predložili smo Vam rešenja gospodine predsedniče pre godinu dana, i dali konkretne predloge za akcije i mere u pravcu stizanja do tog rešenja. I sami ste rekli da je sve što smo Vam predložili u interesu našeg naroda i države i da ste jako zadovoljni sa onim što ste od nas dobili. Ali i sama ideja da smo na okruglom stolu u Lapljem Selu imali snage i hrabrosti da kritukujemo politiku koju Vi i Vaš „polusvet“ sprovodite na КiM bila je dovoljna da od svih tih ideja odustanete. Nema boljitka za narod na КiM (osim onih koji verno sede ispod vaše pozadine i kriju svoju glupost iza Vas), nema fonda za КiM, nema transparentnog trošenja novca na КiM, nema dekriminalizacije društva,“ poručio je u otvorenom pismu Trajković.

Trajković i Vučić u ovo vreme prošle godine trebalo je da se sastanu tokom Vučićeve posete KiM-u, ali je taj sastanak izostao zbog, kako je saopšteno iz Predsedništva, propusta u organizaciji. Međutim, do sastanka je došlo nakon otvorenog pisma Trajkovića Vučiću.

„Iako je više puta istakao da je narod u unutrašnjem dijalogu negativno odgovorio na ideju o podeli КiM očigledno je da je ta ideja duboko srasla uz moždano stablo Aleksandra Vučića i da on od nje ne odustaje tako lako. Izgleda da mu je samo do vlasti više stalo, ili je možda realizacija takve ideje jedini put za opstanak na vlasti. Jer kako drugačije objasniti njegovo dalje insistiranje na ideji podele?“ – piše Trajković.

Trajković se otvorenim pismom Vučiću obratio i 30. jula prošle godine, upravo podsećajući na sastanak u Beogradu. „Sve što ste nam obećali, niste izvršili“ – pisao je tada, i u devet tačaka izlistao ono o čemu su razgovarali Beogradu.

U septembru je posle posete srpskog predsednika KiM-u, prozvao Aleksandra Vučića da ukoliko mu se nešto loše bude desilo zbog „hajke“ na njega i ugrožavanja njegove bezbednosti, predsednik Srbije će za to biti odgovoran. Vučićevu politiku prema Kosovu i Metohiji ocenio je tada kao „havariju“.