Moskva: Odluka Sobranja o promeni naziva države je nametnuta spolja i ne odražava volju naroda

Moskva: Odluka Sobranja o promeni naziva države je nametnuta spolja i ne odražava volju naroda

Odluka makedonskog parlamenta, koji je izglasao da se naziv države promijeni u Republika Severna Makedonija, nametnuta je spolja i ne odražava volju naroda, stav je ruskog Ministarstva spoljnih poslova, koje smatra da ovo pitanje mora razmotriti Savet bezbednosti UN.

Rusija blokirala 35 ukrajinskih trgovačkih brodova
Foto: Pixabay

U saopštenju se navodi da Moskva ovakav postupak vidi kao trajan proces nasilnog uvlačenja Skoplja u NATO.

Iz Ministarstva naglašavaju da se ignoriše mišljenje predsednika Makedonije Đorđa Ivanova, kao i stav većine makedonskih državljana, koji odbijaju Prespanski sporazum sa Grčkom o promeni naziva bivše jugoslovenske republike.

U saopštenju se ističe da je Ministarstvo protiv sporazuma i da Rusija poziva na pronalaženje stabilnog rešenja bez pritiska spolja i na određivanje uslova na osnovu šire javne podrške i u zakonskom okviru, javila je “Raša tudej”.

U Službenom listu Makedonije objavljena je odluka o promeni Ustava kojom stupa na snagu primena novog imena države – Republika Severna Makedonija.

Odluku je potpisao predsednik Sobranja Talat DŽaferi, a premijer Zoran Zaev navodi da za to nije potreban potpis predsednika Makedonije Đorđa Ivanova, koji se protivio ustavnim promenama.

Makedonija je dvotrećinskom većinom poslanika u Sobranju usvojila odluku o promeni naziva države u Republiku Severnu Makedoniju, što je proizašlo kao obaveza iz Prespanskog sporazuma sa Grčkom.

Srna