Najviše plate u Sloveniji, najniže u Srbiji i Makedoniji

Najviše plate u Sloveniji, najniže u Srbiji i Makedoniji

Prema poslednjim zvaničnim statističkim podacima, najviše prosečne plate u zemljama bivše Jugoslavije su u Sloveniji i Hrvatskoj, a najniže u Makedoniji, Srbiji i Bosni i Hercegovini.

Prema najnovijim podacima slovenačkog statističkog zavoda, prosečna mesečna neto plata u toj zemlji u avgustu ove godine je iznosila 1.082 evra.

Istovremeno, to je jedina plata u regiji koja premašuje iznos od 1.000 evra.

Posle Slovenije sledi Hrvatska, još jedna članica Evropske unije iz regiona, u kojoj je u avgustu ove godine prosečna plata iznosila 6.264 kune, ili 843 evra.

Sledi Crna Gora u kojoj je, prema poslednjim podacima Monstata, prosečna zarada bez poreza i doprinosa u septembru iznosila 512 evra, što je 0,2 posto više nego u avgustu.

Najniže prosečne plate u regionu zabeležene su u Makedoniji, Srbiji i Bosni i Hercegovini.

Naime, prema podacima Agencije za statistiku BiH, prosečna mesečna isplaćena neto zarada po zaposlenom za septembra 2018. godine iznosila je 877 KM, ili 448 evra, što pokazuje nominalan rast za 1,7 posto u odnosu na decembar 2017. godine.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku Srbije, prosečna zarada bez poreza i doprinosa (neto) obračunata za avgust 2018. godine iznosila je 49.773 dinara, odnosno 421 evro.

Najnoviji statistički podaci Zavoda za statistiku Makedonije su pokazali da je prosečna plata u toj zemlji u avgustu ove godine iznosila 24.210 denara, ili 393 evra.

Izvor: N1