“Boemska rapsodija” – stvari koje možda niste znali o pesmi

“Boemska rapsodija” – stvari koje možda niste znali o pesmi

Iako su pre objavljivanja mnoga velika imena u muzičkoj industriji smatrala da je pesma grupe Queen, “Bohemian Rhapsody”, previše duga da bi bila hit, ona je nesumnjivo postala jedna od najpoznatijih, ako ne i najpoznatija kompozicija ikada napravljena.

Originalna, jedinstvena i definitivno zvučno drugačija od bilo koje druge rok pesme koju je iko ikada napravio, “Bohemian Rhapsody” je i dalje omiljena kompozicija svih generacija. Evo nekoliko zanimljivosti koje možda niste znali o legendarnoj pesmi, piše Nacionalna geografija.

Fredi Merkjuri pesmu je napisao 1968. godine

“Boemska rapsodija” ili “Bo Rep”, kako je još nazivaju fanovi grupe Queen, imala je svoje početke još 1968. godine kada je Fredi Merkjuri bio student na londonskom Ealing Art koledžu. Fredi je tada imao samo početak “Mama, just killed a man”, ali ne i melodiju.

Boreći se da komponuje bilo kakvu muziku koja bi išla uz tekst, Fredi je pesmu pevao uz taktove iz pesme Bitlsa “A day in the life”, a prvi naziv pjesme je bio “The Cowboy Song”.

Fredi je uvek dodavao još jedno “Galileo”

Bile su potrebne tri nedelje i pet različitih studija da se “Bohemian Rhapsody”, koja je objavljena 1975. godine, snimi, a kada je završena, uključivala je čak 180 vokalnih linija, u kombinaciji sa različitim instrumentima: akustičnim klavirom, električni basom, električnim gitarama, bubnjevima… Fredi je stalno dodavao još jedno “Galileo”.

Elton Džon je smatrao da je pesma suviše “čudna” za radio

Pre nego što je pesma ugledala svetlost dana, želeći da čuje tuđe mišljenje, menadžer Queena je odsvirao sirovi miks pesme jednom od svojih klijenata, pevaču Eltonu Džonu. “Da li si normalan?”, bila je pevačeva reakcija nakon što je odslušao šestominutnu pesmu. Njegovo mišljenje – pesma je bila previše duga i “čudna” za radio.

Niko ne može sa sigurnošću da kaže o čemu se radi u pesmi

Kritičari New York Timesa su pre svega pohvalili pesmu zbog stihova, smatravši upravo njih najistaknutijom karakteristikom. Ipak, Merkjuri nije želeo da pruži iscrpno objašnjenje kompozicije. Jednom je spomenuo da se radi o odnosima i vezama, ali drugom prilikom je rekao da su stihovi jednostavno “nasumično sklopljene besmislice koje se rimuju”. Drugi članovi benda su se držali prilično zaštitnički kada je u pitanju bilo otkrivanje značenja pesme, iako je Brajan Mej suptilno podržao sugestije da pesma sadrži skrivene reference o Fredijevim ličnim traumama.

Snimanje spota je trajalo manje od četiri sata

Bend je stigao u Elstree studio u 7.30 ujutru, a već u 11.30 prepodne odmarali su se u lokalnom pabu. Ukupni troškovi spota bili su 4.500 funti ili oko 2.025 dolara. Ovo je bio prvi muzički spot koji je režirao Brus Gauvers, a zahvaljujući njemu postao je poznati televizijski režiser.

“Bohemian Rhapsody” je prva rok pesma koja je koristila operu

Ovo muzičko remek-delo se sastoji iz četiri dela: balade na početku, operskog dela u sredini, nakon čega sledi hard rock sekcija, da bi se zvuk donekle smekšao u završnom delu. U jednom od najupečatljivijih delova, pesma sadrži tri od četiri vokala članova benda, jedan preko drugog, za čije snimanje je bilo potrebno 12 sati.

Izvor: N1