NEMAČKA PORUKA SRBIJI: “Kada nekoga volite onda je tu i pritisak”

Izaslanik nemačke vlade za Zapadni Balkan Manuel Saracin ocenio je danas da je sada trenutak kada Srbija treba da se približi još više Nemačkoj i EU.

Saracin, koji se danas sastao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, u izjavi Tanjugu je kazao da je u Beograd doputovao sa porukama koje je aktuelna vlada u Berlinu imala od početka, a to je da želi da svih šest zemalja Zapadnog Balkana ima budućnost u EU.

“Želimo da podstaknemo proces proširenja, a želimo i da jasno pokažemo svoju privrženost Berlinskom procesu”, objasnio je on.

Saracin je ukazao da se, pored toga, Berlin nada da će Srbija ispuniti njihova očekivanja u vezi sankcija protiv Rusije, kako je dodao, barem postepeno.

Ukazao je da Nemačka prati i reforme i želi da Srbija dodatno napreduje i bude još bolja u oblasti vladavine prava, pluralizma medija i političke kulture.

Na pitanje kakav je utisak stekao o Srbiji, nakon razgovora u Beogradu, Saracin je rekao da je jasno da se nalazimo na prekretnici kada je reč o „velikoj politici“, to jest spoljnoj politici.

“Strašan rat u Ukrajini utiče i na srpsku politiku. Ali još ne možemo da procenimo kakve će biti konkretne posledice, i kojim putem će zemlja ići ka EU. Jasno je da su za Srbiju jedini ispravan put i budućnost u EU”, istakao je on.

Saracin je naglasio da je upravo sada trenutak da se Srbija više približi Nemačkoj i EU.
„Imam utisak da su mnogi akteri još nesigurni kako to tačno učiniti. Biće zanimljivo situaciju dalje pratiti“, rekao je on.

Ocenio je da će jedna naznaka kojim putem će ići Srbija biti zasigurno formiranje vlade.

Na pitanje otkud ovolika politička aktivnost Nemačke u Srbiji i da li Nemačka ima u vidu da javnost u Sbriji to percipira kao vid političkog pritska Saracin je kratko odgovorio: “Kada nekoga volite onda je tu uvek i pritisak”.

“Želimo da budete deo porodice i jednaki s nama”

Specijalni izvestilac Nemačke za Zapadni Balkan Manuel Sorocin kazao da se nemačka vlada zalaže za punopravno članstvo zemalja Zapadnog Balkana u EU.
Sorocin je na regionalnoj konferenciji “Revitalizacija EU vrednosti” rekao da Nemačka odbacuje svaku mogućnost da zemlje regiona Zapadnog Balkana budu članovi Unije “drugog reda”, te dodao da njegova zemlja isključuje mogućnost da zemlje Zapadnog Balkana budu u nekoj vrsti partnerstva sa EU. “Želimo da budete deo porodice i jednaki sa nama. Nemačka veruje da ste vi jednaki”, kazao je Sorocin.

Prema njegovim rečima, “prvi koraci ka kredibilnom proširenju EU su otvaranje pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom i vizna liberalizacija za Kosovo”.

Kada je reč o Srbiji i njenom evropskom putu, Sorocin kaže da je i ekonomski napredak naše zemlje nešto što doprinosi putu evrointegracija Srbije.

Ukazao je na to da se moraju sprovesti preostale reforme i ističe da je neophodno da dodje do normalizacije dijaloga između Beograda i Prištine u Briselu.

Advertisements

“Nemačka je spremna da učini sve kako bi doprinela da dođe do normalizacije dijaloga”, navodi.

Za EU jedna od važnijih tema su klimatske promene, a Sorocin kaže da je potrebno i da zemlje regiona toj temi daju svoj doprinos tako što će nastaviti da budu privržene projektima koji su upućeni na očuvanje životne sredine.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *