NOVI POKRET NA POLITIČKOJ SCENI SRPSKE: Za predsednika Spone izabran Darko Matijašević

U BANJALUCI je formiran Srpski rodoljubivi pokret – SPONA, s ambicijom da predloži jedinstvenu listu za naredne opšte izbore 2022. u BIH. nicijativu za stvaranje Pokreta pokrenuo je veliki broj boraca, policajaca, starešina, njihovih potomaka, iz nametnutih ratova srpskom narodu na prostorima bivše SFRJ.

– Pokret ima nameru da okupi široku lepezu udruženja, organizacija, pojedinaca, kao i političkih organizacija na osnovu ozbiljne nacionalne, rodoljubive i politike jedinstva cjelokupnog srpskog naroda. Zaštita statusa Republike Srpske, ustavom zagarantovana pozicija autonomnog državotvornog prostora Srba, i drugih naroda i građana je bazična i ključna pozicija političkog delovanja, kaže Matijašević za Novosti.

Ističe da jedinstven nastup Srba u BIH mora biti suština budućeg delovanja. Pokret će fokus takođe dati na privredni i ekonomski razvoj.

– Suštinski i formalno se treba i mora raditi na postepenom i potpunom integrisanju realnog sektora, privrede i ekonomije Srpske i Srbije, a po osnovu specijalnih i paralelnih veza. Isto, obrazovanje i kultura, nauka i tehnologija, mora biti u potpunosti kompatibilna i integrisana. Formalno-pravni akti, zakoni, državna uprava Srpske i Srbije mora biti potpuno usklađena i identično strukturirana.

Foto: Novosti

Advertisements

Javna preduzeća i javni resursi Srpske moraju da se integrišu u parcijalne i projektne zajedničke javne korporacije Srpske i Srbije. Isto uključuje i putnu, željezničku i ostalu saobraćajnu i infrastrukturnu mrežu. Izmenama izbornih zakona u Srbiji i Srpskoj mora biti omogućeno da barem 10 odsto narodnih poslanika u parlamentima Srbije i Srpske bude biran recipročno.

ako bi u parlamentu Srbije bilo 25 poslanika koji su birani iz Republike Srpske, a u Parlamentu Srpske osam poslanika biranih sa teritorije Srbije, navodi Matijašević.

Izvor: Novosti.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *