Od danas bojkot Skupštine i lokalnih parlamenata

Od danas bojkot Skupštine i lokalnih parlamenata

BEOGRAD – Opozicioni Savez za Srbiju saopštio je juče da će bojkotovati današnju sednicu Narodne skupštine i da neće učestvovati u radu republičke i lokalnih skupština, sve dok se, kako navode, ne ispune zahtevi protesta ‘1 od 5 miliona’ i omoguće “slobodni i pošteni izbori”.

“U skladu sa Sporazumom, koji smo ponudili narodu i za čije ostvarenje garantovali svojim potpisima, poslanici Saveza za Srbiju će bojkotovati sutrašnju sednicu Narodne skupštine”, kaže se u saopštenju tog saveza.

SzS navodi da će, međutim, njegovi poslanici i odbornici nastaviti da se bore za interese građana van institucija sistema i najavio, kao prvi korak, formiranje Asocijacije slobodnih odbornika, koja treba da omogući saradnju i koordinaciju odbornika u uslovima bojkota rada lokalnih parlamenata.

Ne žele da budu, kako navode, deo “fasadne demokratije” i da time daju legitimitet totalitarnoj vlasti, koja, kažu, guši svako drugačije mišljenje, a političke protivnike tretira kao državne neprijatelje.

Želimo da menjamo sistem i da u našu zemlju vratimo kulturu dijaloga, vladavinu zakona i političku pristojnost i normalnost, kaže SzS u saopštenju.

SzS osudio vređanje članova i funkcionera NDNV

Novosadski ogranak “Saveza za Srbiju” osudio je juče napade na trojicu novosadskih novinara na društvenim mrežama i drugim kanalima komunikacije na Internetu.

SzS u saopštenju navodi da su Igor Besermenji, Nedim Sejdinović i Dinko Gruhonjić ponovo mete “ozbiljnih pretnji i prostačkih uvreda”, koje, kako ocenjuju, imaju za cilj da zaplaše sve koji iznose mišljenje drugačije od aktuelnih vlasti.

SzS navodi i da je trojici pomenutih novinara ugrožen profesionalni i fizički integritet, te traže da državni organi reaguju u skladu sa zakonom.

Prema navodima medija, predsedniku Nezavisnog društva novinara Vojvodine Sejdinoviću su u petak upućene uvrede i pretnje na fejsbuk stranici „Srbija naša zemlja”, a dan ranije, na portalu istraga.rs, uvredljivo je pisano o Besermenjiju i Gruhonjiću, funkcionerima istog udruženja.

B.Janković osudila pretnje novinarima

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković osudila je danas pretnje i uvrede upućene na Fejsbuku predsedniku Nezavisnog društva novinara Vojvodine Nedimu Sejdinoviću.

Poverenica je na fejsbuk profilu te institucije upozorila da je izazivanje rasne, nacionalne i verske netrpeljivosti nedopustivo i zabranjeno Ustavom, te da očekuje hitno reagovanje nadležnih organa.

Novinska agencija Beta je danas saopštila da su pretnje sa istre stranice na fejsbuku upućene i njenom glavnom uredniku Draganu Janjiću.

Advertisements

Korisnik tog profila je napisao da Janjić na svom tviter nalogu objavljuje slike vešala i da pravda pozive na nasilje, te zapitao da li bi Janjić podržao giljotine i vešala ispred Bete, svojih kućnih vrata.

Tanjug