Odloženo pripremno ročište za napad na Borka Stefanovića i ostale u Kruševcu: optuženi otkazali punomoćje advokatima

U Višem sudu u Kruševcu danas je odloženo pripremno ročište u postupku za napad na lidera Levice Srbije Borka Stefanovića, aktiviste ovog pokreta i jednog policajca koji se dogodio krajem novembra prošle godine. Kako Stefanovićev advokat Ivan Ninić kaže za Insajder, sva trojica optuženih obavestila su sud da su otkazali punomoćje advokatima te zbog toga pripremno ročište nije moglo da bude održano. Sledeće pripremno ročište zakazano je za 10. septembar.

„Sva trojica su pribegla takozvanoj procesnoj gimnastici obeveštavajući sud u petak da su otkazali punomoćje dosadašnjim advokatima“, kaže Ninić.

On dodaje, da je to legitimna strategija njihove odbrane koja ne može trajati u nedogled.

„Stekao sam utisak da sud neće dozvoliti odugovlačenje. I danas su upozoreni optuženi da im može biti nametnut branilac po služenoj dužnosti“, dodaje Ninić.

Prema njegovim rečima, ovakvi postupci imaju ideju da „razvodne i obesmisle“ čitav postupak imajući u vidu da zastara nastupa tek 2033. godine.

Optužnica, koju je Više javno tužilaštvo u Kruševcu podiglo 27.marta, tereti Miloša Šaponjića zvanog Šapu, Marka Živkovića zvanog Buvac i Danijela Gmijovića zvanog Caftu za nasilničko ponašanje na sportskoj priredbi ili javnom skupu.

Sva trojica, kako je otkrio Insajder, ranije su osuđivani za različita krivična dela.

Tužilaštvo je u optužnici ranije predložilo da se na spisku svedoka nađe i kruševački biznismen Goran Makragić koji je nedavno zajedno sa Zvonkom Veselinovićemi Milanom Radoičićem pravosnažno oslobođen optužbi za nelegalno iskopavanje šljunka, kao i da se među dokazima nađe i disk sa zadržanim podacima i ostvarenim telefonskim komunikacijama za brojeve telefona u vlasništvu optuženih.

Iako je samo dan nakon napada na konferenciji za novinare Borko Stefanović ispričao da je udaren metalnim predmetom u potiljak, u optužnici se ne pominje nijedan metalni predmet.

Podsetimo, Lider Levice Srbije Borko Stefanović napadnut je 23. novembra u Kruševcu kada je krenuo na tribinu Saveza za Srbiju.

Sam Stefanović kao i Savez za Srbiju napad su okarakterisali kao pokušaj ubistva, dok je predsednik Srbije Aleksandar Vučić i pre zvaničnog saopštenja policije izjavio da su napadači uhapšeni i da su Stefanović i još dva mladića zadobili lakše povredu.

Tužilaštvo, međutim, u optužnici navodi da je osim lakših telesnih povreda bilo i težih, a same Stefanovićeve povrede tretira kao lakšu telesnu povredu na gornjoj granici sa teškom telesnom povredom.

Advertisements

Napad na Stefanovića i ostale bio je povod da se u decembru prošle godine organizuje prvi protest protiv nasilja i to pod parolom “Stop krvavim košuljama” koji su zatim prerasli u proteste “Jedan od pet miliona”.

Izvor: Insajder

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *