Predsednik Stranke slobode i pravde i jedan od lidera Saveza za Srbiju Dragan Đilas objavio je danas na svom Tviter nalogu fotografiju zahteva za sastanak sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom. Iz nje se vidi da je zahtev poslat 9. jula, a ne 15. jula ujutru kako je to Makron rekao. SzS je saopštio da veruje da je reč o nenamernom diplomatskom nesporazumu.

Sudeći po objavi Đilasa, zahtev je poslat na adresu ambasadora Francuske u Srbiji Frederika Mondolonija.

Odgovarajući na pitanje novinara Le Monda zašto nije pristao da se sastane sa liderima opozicije u Srbiji tokom posete, Makron je juče naveo da je pismo za taj sastanak stiglo kasno.

“Juče je bio naš nacionalni praznik i oni su svi bili prisutni u našoj ambasadi na prijemu. Pre pisma koje je jutros poslato našem ambasadoru nikakvo pismo nije stiglo. Jutros je stiglo pismo. Nisam to mogao da prihvatim pošto je već bio spreman program i tada sam već kretao za Beograd”, naveo je francuski predsednik.

Makron je naglasio da svuda razgovara sa opozicijom gde se to traži, kao i da sve političke snage uključujući i opoziciju imaju dijalog sa francuskom ambasadom. Markon je dodao da će biti sastanaka sa njegovim savetnicima i kabinetom, s obzirom da je trebalo poslati to pismo ranije.

“Znali su odavno da ja dolazim danas. Uvek ću videti sve političke snage koje to zatraže i napravićemo plan za to, ali debata koju imamo je važna, i ja poštujem pluralizam i otvoren sam”, naveo je Markon.

SzS: Odnosi Srbije i Francuske važniji od bilo koje vlasti

Savez za Srbiju jutros je saopštio da veruje da to što predsednik Francuske Emauel Makron nije dobio molbu za sastanak sa predstavnicima opozicije jeste posledica nenamernog diplomatskog nesporazuma.

“Savez za Srbiju ističe važnost odnosa sa Francuskom. Odnosi naše dve zemlje važniji su i trajniji od bilo koje vlasti. Uvereni smo da naša pisana molba za sastanak sa francuskim predsednikom koja je predata 9. jula, iz tehničkih razloga nije se našla u posedu Emanuela Makrona”, navodi se u saopštenju Saveza.

U saopštenju se dodaje da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić prilikom susreta sa Makronom “još jednom zloupotrebio položaj šefa države za svoje stranačke interese, poslovne kombinacije i ličnu promociju”.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Makronom predsednik Srbije je upitan o bojkotu parlamenta dela opozicije, a on je izneo stav da je parlament najbolje mesto za debatu, ali da „oni nisu u parlamentu jer za njih niko nije glasao“.

„Oni ne žele da se sretnu sa mnom jer im je to ispod časti, ali žele da se sretnu s Makronom. Ali je dobro da ih primi i čuje sve te ingeniozne ideje. Spremni smo svakoga da saslušamo, ali nisam čuo da je moguće da na vlast dođe neko ko ima 3,7 posto glasova. Čim se to desi u nekoj zemlji EU, mi ćemo to da primenimo i u našoj zemlji“, rekao je juče predsednik Srbije.

Emanuel Makron je juče doputovao u dvodnevnu posetu Srbiji, a ključne teme o kojima je razgovarao sa predsednikom Aleksandrom Vučićem su rešavanje pitanja Kosova i evrointegracije Srbije. Tokom njegove posete planirano je potpisivanje više od 20 ugovora i sporazuma, između ostalog i o izgradnji metroa u Beogradu.

Makron je posle sastanka sa Vučićem poručio da će se angažovati da se obnovi dijalog između Beograda i Prištine i da se postigne sveobuhvatni i trajan sporazum, odnosno da Beograd i Priština dođu do kompromisa. Kako je najavio, održaće posebni sastanak s rukovodstvom Kosova, predsednikom i premijerkom Srbije i nemačkom kancelarkom Angelom Merkel s ciljem da se omogući postizanje sporazuma.

Advertisements

Makron je naveo da EU sa 28 članica već ne funkcioniše i da ne može da se širi, a da se ne reformiše.

Izvor: Insajder

Advertisements

By editor