Opozicija ostaje u Skupštini tokom noći: Nećemo dozvoliti da SNS otme Skupštinu građanima.

Opozicija ostaje u Skupštini tokom noći: Nećemo dozvoliti da SNS otme Skupštinu građanima.

Poslanici opozicije u Skupštini Srbije počeli su danas protest u holu parlamenta, nezadovoljni što im, kako su rekli, već četiri dana nije dozvoljeno da iznesu svoja mišljenja o Predlogu zakona o budžetu za narednu godinu.

Opozicija ostaje u Skupštini tokom noći: Nećemo dozvoliti da SNS otme Skupštinu građanima.
Foto: Twitter/ Бошко Обрадовић

Odlučili su da na svaka dva sata drže konferencije za novinare kako bi svaka poslanička grupa iznela svoje primedbe u vezi s tim zakonom, prenela je televizija N1.

Šef Poslaničkog kluba Demokratske stranke Goran Ćirić rekao je da se u Skupštini već četiri dana vidi „nasilje vlasti koja pokušava da spreči da opozicija upozna građane s tim šta ih čeka u 2019. godini“.

Ćirić je rekao da se četiri dana vidi crtanje meta na sve koji razmišljaju drugačije, da se svi koji imaju kritički pristup sprečavaju da govore, a skreće se pažnja sa zakonskih predloga.

On je rekao da opozicija neće odustati od ideje da „popravi živote građana“.

„Ne odustajemo od naših ideja, da popravimo živote građana, pokušali smo u sali, ali nasiljem smo sprečeni da govorimo. Dobijali smo opomene i zbog toga smo sada u ovoj sali u želji da pokažemo šta smo pripremili. U ovoj sali ćemo govoriti o predlogu zakona i amandmanima i našim rešenjima“, kazao je Ćirić.

Lider pokreta Dveri Boško Obradović rekao je da je ovo paralelni, otvoreni parlament. „Držaćemo konferencije za medije na svaka dva sata i moći ćete da razgovarate s svima nama“, kazao je Obradović.

Prema njegovim rečima, situacija je veoma alarmantna. „Imamo tri oblika nasilja vladajuće većine protiv svakog ko drugačije misli – da se ukidaju izložbe karikatura, da se premlaćuju lideri opozicije i na kraju imamo i parlamentarno nasilje protiv kompletne opozicije, gde nam se zabranjuje da govorimo o najvažnijim temama u Srbiji danas“, rekao je Obradović.

Obradović je na svom tviter nalogu napisao da će šest poslaničkih grupa opozicije na svaka dva sata govoriti o svim aktuelnim temama koje su zabranjene u parlamentu i da će ovo biti duga noć.

Predstavnici opozicije su na Tviteru najavili ostanak u Skupštini tokom noći.

„Zbog šikane naprednjaka koje trpimo u Skupštini već dugo, sad je prelilo. Opozicioni poslanici ostaju u Skupštini i tokom noći. Iznosićemo građanima počev od 19h sve što nas je vladajuća klika sprečavala da kažemo o budžetu i teroru koji ovde sprovode“, najavila je narodna posalnica Marinika Tepić na Tviteru.

Advertisements

Balša Božović najavio da će ostati u Skupštini dok ne obrazloži amandmane.

Opozicija ostaje u Skupštini tokom noći: Nećemo dozvoliti da SNS otme Skupštinu građanima.

Fonet