“Ovo će biti najteža zima u poslednjih 70 godina za celu Evropu” Vučić otkrio u kakvoj je Srbija poziciji

Predsednik Aleksandar Vučić je prisustvovao ceremoniji obeležavanja početka radova na izgradnji terminala za tečni prirodni gas.

Nakon svečanosti, predsednik Srbije se obratio novinarima.

– Razgovarali smo o našim bilateralnim odnosima. To uvek uključuje pitanje teritorijalnog integriteta ali i evropskog puta Srbije. Zahvalan sa Micotakisu, razgovarali smo o svim važnim temama, o Ukrajini, Briselu, evropskom putu Srbije. O tome sam dugo razgovarao sa Šarlom Miselom. Imali smo veoma iskrene i otvorene razgovore, rekao je predsednik i dodao:

– Nemačka je ozbiljna zemlja i priprema se za ono što dolazi. Ovo će za celu Evropu biti najteže zima u poslednjih 50 godina za celu Evropu. Imate dva ključna probleme energente i hranu, a uz to inflaciju. Dobro je da nemamo visoku stopu javnog duga. Hrane će biti dovoljno, mi nećemo imati problema u krajnjoj instanci, ali mora mnogo toga da se uradi – naveo je Vučić.

Podsetimo, ceremoniji su prisustvovali predsednik Saveta Šarl Mišel, grčki premijer Kirjakos Micotakis, premijer Bugarske Kiril Petkov, predsednik Srbije Vučić i predsednik Vlade Severne Makedonije Dimitar Kovačevski.

Izgradnjom novog plutajućeg terminala LNG biće poboljšano snabdevanje gasom i infrastruktura u celom regionu jugoistočne Evrope, navodi se u saopštenju Evropskog saveta.

Iz Brisela napominju i da će izgradnja tog terminala pomoći Evropskoj uniji da, što pre, smanji svoju zavisnost od ruskog gasa.

Advertisements

Projekat će pružiti nove izvore i rute snabdevanja prirodnim gasom i poboljšati bezbednost snabdevanja u Grčkoj, Bugarskoj i drugim državama u regionu, naveo je Evropski savet.

Micotakis je na nedavnoj sednici vlade rekao da je novi terminal LNG u Aleksandrupoliju za skladištenje i gasifikaciju veoma važan infrastrukturni projekat koji bi, u kombinaciji s drugim inicijativama, za manje od 20 meseci mogao da obezbedi diverzifikaciju izvora snabdevanja, ne samo Grčkoj već i celom Balkanskom poluostrvu, prenela je makedonska agencija MIA.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *