Paunović: Ne postoji razlika između onih koji naručuju politička ili medijska ubistva jer su oni svi u suštini “ubice”.

Paunović: Ne postoji razlika između onih koji naručuju politička ili medijska ubistva jer su oni svi u suštini “ubice”.

Predsednik opštine Paraćin Saša Paunović rekao je na sednici Komiteta za monitoring Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope (SE), koja se održava danas u Beogradu, da se “neprijatelj koji sada preti predstavlja da je demokrata” i da “simulira slobodne izbore”.

Paunović, koji je i prošle godine u Istanbulu uputio poziv za sastanak u Beogradu, kazao je da je na mnogo mesta u Evropi ugroženi sve ono za šta se zalaže SE u svojim dokumentima, kao što su demokratija, ljudska prava, sloboda medija i vladavina prava.

“Koristi demokratske institucije da donese zakone kojima će se ukinuti ljudska prava i slobode”, rekao je Paunović i dodao da taj neprijatelj na čelo nezavisnih regulatornih tela postavlja “poslušne” ljude.

On je u svom uvodnom govoru spomenuo i “političko ubistvo” lidera Građanske inicijative “Sloboda, demokratija, pravda” Olivera Ivanovića i dodao da se politički protivnici eliminišu i na “suptilniji” način, putem medija i društvenih mreža koji se kontrolišu iz jednog centra.

“Ova medijska politička ubistva se razlikuju od pucnja iz pištolja zato što su za naručioca jeftinija, ali su efekti slični”, ocenio je Paunović i dodao da je efekat toga uklanjanje iz javnog i političkog života.

On je kazao da ne postoji razlika između onih koji naručuju politička ili medijska ubistva jer su oni svi u suštini “ubice”.

Predsednik opštine Paraćin je naveo da sve to jeste proizvod iskustva iako predstavnicima koji dolaze iz stabilnih demokratija može da deluje kao “preterivanje”.

On je naveo da sve “slobode koje se čine kao zagarantovane mogu nestati preko noći” ukoliko “niste stalno budni i na oprezu i posvećeni njihovoj odbrani”.

Predsedavajući Komiteta za monitoring Lendert Verbek rekao je da su članovi Komiteta dobro čuli šta je predsednik opštine Paraćin rekao, kao i o “borbi” koja se dešava u Srbiji i njenom razvoju demokratije.

“U isto vreme mislim da je važno da smo svi željni da doprinesemo razvoju Srbije i da joj pomognemo i usmerimo i razmenimo znanje kako se nosimo sa svim ovim”, rekao je Verbek.

On je kazao da je i uloga Komiteta da razvija i podržava razvoj demokratije.

“Razvoj demokratije je ono što sve naše zemlje imaju kao temu na agendi i da je to težak posao, i u Srbiji kao i u drugim državama, ona ide sa uspesima i sa padovima, to je težak posao”, rekao je Verbek.

U Srbiji postoje problemi sa demokratijom i slobodomPredsednici opština Čajetina i Paraćin i gradonačelnik Šapca saglasili su se danas na sednici Komiteta za monitoring Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope (SE) u Beogradu, da u Srbiji postoje problemi vezani za demokratiju i slobodu.

Predsednik opštine Paraćin Saša Paunović je nakon početka sednice Komiteta za monitoring u Beogradu rekao da je ova sednica gest solidarnosti prema svim ljudima kojima je stalo do demokratije, ljudskih prava i vladavine prava.

“Sa druge strane, danas smo imali jedan značajan događaj, predstavnici Komiteta sastali su se i sa ministrom državne uprave i lokalne samouprave Brankom Ružićem i dogovoreno je da će doći u Srbiju postmonitoring Komisija”, rekao je Paunović, što je Ružić u međuvremenu negirao.

Paunović je kazao da pored redovnih kontrola, u slučaju kada je to potrebno, postoji i postmonitoring misija, kojom se prati da li su određene preporuke od strane SE prihvaćene i da li se poštuju standardi ljudskih prava i demokratije.

“Ako ste član SE, ako ste u tom klubu, onda prihvatate standarde, a ako to ne činite onda ne pripadate tom krugu civilizovanih zemalja”, zaključio je Paunović.

On je kazao da sve više izveštaja međunarodnih organizacija i instuticija, kao što je Fridom haus, koji ukazuju da postoje problemi sa demokratijom i slobodom u Srbiji.

Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović je kazao da su se svi problemi o kojima je govorio u svom obraćanju u Strazburu prošle godine pokazali na narednim izborima koji su bili u opštini Lučani.

“U Srbiji od 2012. godine nema slobodnih izbora i to smo rekli u Strazburu”, rekao je Zelenović i dodao da je ova sednica u Beogradu veliki uspeh opština domaćina, kao i vest da će biti ustanovljen postmonitoring u Srbiji što predstavlja “pobedu” tih lokalnih samouprava.

On je kazao da su dostavili dokaze o problemima sa kojima se susrela lokalna demokratija na izborima u Lučanima, kao i izveštaj Fridom hausa koji govori o dramatičnom padu Srbije po pitanju demokratije.

Zelenović je rekao da su to bili dobri osnovi da se insistira kod nadležnog ministarstva u Srbiji da se ustanovi jedan stalni nadzor, koji će da vodi računa da prvi sledeći izbori koji se dese budu slobodni.

“Mi smo kao opozicija sastavili sporazum odnosno Dogovor sa narodom, jedan od osnovnih tačaka je da se neće učestvovati na izborima ako budu pod ovakvim okolnostima”, rekao je Zelenović.

On je dodao da se građani sa tim slažu i da to “poručuju” sa ulica Beograda i još 50 gradova i da to treba da doprinese da Srbija postane jedno “normalno” društvo, gde se na normalan način dolazi i odlazi sa vlasti.

Predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović kazao je da su opozicione lokalne samouprave u veoma teškoj situaciji i dodao da se vrši diskriminacija malih lokalnih samouprava kao što je Čajetina, gde su, kako kaže, “izraženi veliki interesi republičke vlasti da ostvari neke svoje interese”.

On je kazao da su pokušavali da kroz domaće institucije zaštite svoja demokratska prava i da nisu uspeli.

“Ništa nije od strane ove tri lokalne samouprave upereno protiv ove vlasti ili protiv svoje države već je sigurno jedna želja da svi živimo u normalnoj, demokratskoj državi gde će se poštovati i male sredine, koje imaju ispod 50.000 stanovnika”, rekao je Stamatović i dodao da te male lokalne samouprave nisu interesantne za aktuelnu vlast zato što imaju mali broj stanovnika odnosno birača.

On je kazao da se nada da ovo neće izazvati negativnu reakciju aktuelne republičke vlasti i da će oni shvatiti da je ovo njihov interes da ne bi došlo do mnogo većih problema.

Članovi Komiteta za monitoring na sastanku u Beogradu ispituju izveštaje o situaciji lokalne i regionalne demokratije u Poljskoj i Moldaviji, kao i izveštaj o izborima za kantonalne skupštine Bosne i Hercegovine.

Komitet za monitoring Kongresa lokalnih vlasti Saveta Evrope svoju posetu Beogradu započeo je juče, koktelom organizovanim u Kombank dvorani, a zatim i u opštini Stari Grad.
Predsedavajući Komiteta je kazao da je njihov cilj vrlo jasan, a to je vladavina koja će koristiti svim građanima, a ne manjini.

Domaćini događaja u Beogradu bili su Paunović i gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović, uz podršku predsednika opštine Stari Grad Marka Bastaća i predsednika opštine Čajetina Milana Stamatovića.

Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović je govorio krajem prošle na sednici Kongresa regionalnih i lokalnih vlasti Saveta Evrope u Strazburu da republičke vlasti, predvođene Srpskom naprednom strankom, vrše snažan pritisak na odbornike lokalnih vlasti koji nisu pod njihovom kontrolom.

Ružić i Verbek različito o postmonitoringu stanja u Srbiji

Predsednik Komiteta za monitoring Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope (SE) Lin Verbek (Leen Verbeek) izjavio je danas da će o stanju u Srbiji biti organizovan postmonitoring, dok je Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave to negiralo.

Velbek je na sednici Komiteta za monitoring Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti SE koja se održava u Beogradu kazao da se sastao sa ministrom Brankom Ružićem i da će biti organizovan monitoring kao i izveštaj o postmonitoringu.

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave je saopštilo da na sastanku Ružića i predsednika Komiteta za monitoring Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti SE nije bilo reči o organizovanju postmonitoring misije u Srbiji, niti da će to biti urađeno u narednom periodu.

Verbek je, kao se navodi u saopšenju minstarstva, istakao važnost održavanja sastanaka Komiteta van sedišta čime se podstiče poštovanje različitosti i unapređuje razumevanje među članovima.

Paunović: Ne postoji razlika između onih koji naručuju politička ili medijska ubistva jer su oni svi u suštini “ubice”.

Beta

Advertisements