Pendarovski pobedio na izborima za predsednika Severne Makedonije

Kandidat vladajuće koalicije SDSM i DUI Stevo Pendarovski pobedio je na izborima za predsednika Severne Makedonije, objavio je večeras predsednik Državne izborne komisije Oliver Derkoski.

On je na konferenciji za novinare čestitao novom predsedniku Severne Makedonije Stevi Pendarovskom i najavio da će u ponedeljak biti objavljeni potpuni rezultati.

Prema podacima na sajtu Državne izboorne komisije, posle 97,67 obrađenih izbornih mesta, Pendarovski je osvojio 422.282 glasova ili poverenje 51,85 odsto izašlih glasača.

Kandidatkinja makedonske opozicione kolicije VMRO DPMNE Godrana Siljanovska-Davkova je osvojila 362.907 ili 44,56 odsto, dok je nevažećih listića bilo 29.306 ili 3,60 odsto.

Prema DIK, izlaznost u drugom krugu predsedničkih izbora u Severnoj Makedoniji je 44,55 odsto, odnosno na 98,63 odsto biračih mesta glasalo je 802.797 upisanih birača, čime je prevaziđen izborni cenzus.

Drugi uzastopni mandat predsedniku Severne Makedonije Đordju Ivanovu ističe 12. maja.

VMRO optužuje vlast za izborne neregularnosti

Generalni sekretar VMRO DPMNE Igor Janušev izjavio je večeras da očekuje odličan rezultat kadidatkinje makdonske opzicije za predsednika države Gordane Siljanovske i optužio vlast za izborne neregularnosti.

On je na konfernciji za novinare rekao da „ovi izbori donose novu realnost u zemlji“ i istakao da će „sve osim pobede Siljanovske bacitii senku na izborni proces i otvoriti sumnju o eventualnom inženjeringu“.

„Narod se digao protiv vlasti (lidera SDSM Zorana) Zaeva, potvrdjena je nova realnost, narod traži promene. Nova realnost znači da Zaev gubi podršku, a broj opština gde je ova vlast detronizirana je ogroman“, rekao je Janušev.

Generalni sekretar sekretar VMRO DPMNE te tvrdnje nije potkrepio rezultatima glasanja, ali je napomenuo da rezultati još pristiižu i da će uskoro izaći sa konkretnim brojkama.

Advertisements

Janušev je istakao da su primećene mnoge neregularnosti u toku izbornog procesa i da indicije koje ima VMRO DPMNE govore da je bilo porodičnog glasanja, da je SDSM vodi glasače organizovano na biračka mesta, da je bilo pritisaka, ucena, pretnji i zloupotrebe policije.

Beta

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *